Povratak na naslovnicu
Članovi
Festivali
Povijest HDK
Kolumna
 Opće informacije
Ime i prezime: Joško Marušić
Datum i mjesto rođenja: 27. ožujka 1952., Split
E-mail: joskomarusic01@gmail.com

Životopis

Joško Marušić u Splitu je završio klasičnu gimnaziju, a 1975. godine diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Bavi se kao profesionalac stripom, karikaturom, ilustracijom, literaturom, producenturom i TV-autorstvom, no u fokusu zanimanja mu je animirani film.
Smatra se jednim od najznačajnijih stvaralaca Zagrebačke škole animacije. U najstrožim retrospektivama i antologijama zagrebačke animacije uvijek je neki njegov film. Za svoje filmove dobio je brojne i najznačajnije nagrade na svjetskim festivalima animacije.

Ilustrirao je tridesetak slikovnica za djecu i dvostruki je dobitnik najvećih državnih nagrada u tom žanru “Grigor Vitez” i “Ivana Brlić Mažuranić”. Izdao je i vlastitu knjigu karikatura “Koze, vuci i magarci, kao i literarno-esejističku knjigu o griženju nokata. Godine 2002. promovirano je njegovo opsežno i najambicioznije literarno-povijesno-ilustrirano djelo “Istinita priča o Hrvatima” (na engleskom: “CROATS-the true Story”).

Bio je član poznate strip-grupe “Novi kvadrat” i sudjelovao na izložbama i u izdanjima albuma stripa. Imao je i dvije samostalne izložbe slika: 1992. u Galeriji KIC-a “Mravlja kiselina” i 1997. u Galeriji “D” “Noć prije porinuća”.
Imao je kolumne karikatura u “Vjesniku”, “Poletu”, “Nedjeljnoj Dalmaciji” i “Danasu”, a danas ima redovne kolumne u “Slobodnoj Dalmaciji”, “Bebama”, “Smibu” i “Vijencu”.

Od 1992. do 1998. godine bio je Umjetnički direktor Svjetskog festivala animacije u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade grada Zagreba i najvećeg državnog odlikovanja za kulturu “Red Danice s likom Marka Marulića”. Autor je kompletnog elaborata kao i plana, koncepta i programa četverogodišnjeg studija animacije kao samostalnog Odsjeka na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu čiji je i prvi Predstojnik. U statusu docenta predaje na Odsjeku tri teoretska predmeta.

Od 2000. do 2002. bio je Povjerenik Ministarstva kulture za animirani film i praktički producirao sve animirane filmove proizvedene u tom periodu. Od 2000. godine Predsjednik je Vijeća Svjetskog festivala animiranih filmova u Zagrebu.

FILMOGRAFIJA: IZNUTRA I IZVANA (INSIDE AND OUT), 1977., PERPETUO, 1978., RIBLJE OKO (FISHEYE), 1980., NEBODER (SCYSCRAPER), 1981., Špica Svjetskog festivala - Zagreb 1982., TAMO (OVERTHERE), 1985., LICE STRAHA (FACE OF FEAR), 1986., KOD KUĆE JE NAJBOLJE (HOME IS THE BEST), 1988., OKRENUT ĆE VJETAR (WIND WILL TURN), 1990., I LOVE YOU TOO..., 1991., ZOO - ZOOM, 1994., BETER THEN FATHER, 1998., MISS LINK, 1999.


 Radovi
   


 
 
Copyright © 2001-2008. Hrvatsko društvo karikaturista