Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




U velikoj izložbenoj dvorani u Gradskom muzeju Požega otvorena je 15. Međunarodna izložba karikature na temu „Muzeji i galerije“, a trajat će od 1. do 9. listopada 2010. godine. Organizator izložbe u Požegi je Hrvatsko društvo karikaturista iz Zagreba i Gradski muzej Požega. Na otvorenju izložbe govorio je i dopredsjednik HDK Davor Trgovčević.

Neposredno prije otvaranja izložbe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega (u prostorima Čitaonice, 2. kat) održano je predavanje prof.dr.sc. Frane Dulibića, povjesničara umjetnosti i izvanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i autora knjige „Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940. godine“.

Lidija Ivančević Španiček, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Požega na WEB stranici muzeja je napisala:
„ Prezentiranjem teme „Muzeji i galerije“ na duhovit se način tzv. „situacijskom karikaturom“ iz cijeloga svijeta aktualiziraju pitanja ovih specifičnih ustanova koje imaju zadatak da sakupljaju, proučavaju, čuvaju i prezentiraju vrijednu kulturnu baštinu, a pri tom u svom poslanju dolaze u različite situacije.
Ova izložba govori šaljivim crtežima o kompleksnim pitanjima s kojima se moraju nositi svi koji su vezani uz ove ustanove, bilo da su kustosi, djelatnici, posjetitelji ili su na drugi način vezani uz ove ustanove. Složenost uloge muzeja je sve veća, njezini zadaci su kompleksniji kako oni za očuvanjem kulturne baštine, tako i one za zahtjevima posjetitelja za što atraktivnijom prezentacijom i dostupnošću iste baštine.
Ova zanimljiva i čini se do sada prva muzejska tema ove vrste inspirirala je karikaturiste iz cijeloga svijeta. Duhoviti i vrlo različiti likovni izrazi crtača karikatura ujedno su dali doprinos da se razmišlja više o karikaturi kao umjetničkom djelu čije je mjesto sigurno i u muzeju, ali isto tako i o doprinosu karikaturista da aktualiziraju temu muzeja na svoj način, ne samo u stručnim krugovima, nego i u širim slojevima društva.“


Na otvorenju izložbe okupio se velik broj građana Požege, a među njima možete prepoznati članove HDK iz Požege kao i tajnika Hrvatskog društva karikaturista.

Članovi HDK iz Požege Marcel Vuković i Zoran Duniskvarić

Karikatura Marcela Vukovića.

Karikatura Zorana Duniskvarića.



 
 
Copyright © 2001-2010 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor