Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









TINTARNICA ŽIVOTA VELIKOG MAJSTORA KARIKATURE

Izložba karikatura Mladena Bašića Bibija u Maloj dvorani Galerije Prica


Koliko je Mladen Bašić Bibi (1945.–1997.) bio cijenjen kao karikaturist, ali i omiljen u društvu prijatelja i kolega, jasno se vidjelo na otvorenju izložbe njegovih karikatura, koja je u utorak, 14. ožujka, upriličena u Maloj dvorani Galerije Prica, u kojoj se, uz Bašićevu obitelj, okupila i velika obitelj hrvatskih karikaturista i štovatelja njegova rada.


Sjećanje na prijatelja: Zdenko Puhin i Srećko Puntarić


Unatoč tome što Bašić već 20 godina nije prisutan u karikaturi, njegovi radovi i danas su svježi i aktualni, a sjećanja na ovog osebujnog čovjeka i majstora karikature itekako živa. Po struci odvjetnik, iz svoje pisarnice pratio je društvena zbivanja, ironizirao ljudske osobine, kritizirao ih kroz karikaturu, često se šaleći i na svoj račun, pa je tako nastala ova Tintarnica života. Mladen Bašić Bibi jedan je od osnivača Hrvatskog društva karikaturista, koje mu se za njegov velik doprinos u radu, ali i kao umjetniku s brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, odužilo utemeljivši strukovnu nagradu nazvanu njegovim imenom.


O Bašićevim karikaturama govorio je Guido Quien, autor njegove monografije, kao i tekstova u katalogu koji prati ovu izložbu, ujedno i koautor, uz kustosicu Nikolinu Šimunović, ovog postava izložbe u Samoboru.


Finu, toplu atmosferu u povodu otvorenja izložbe Bašićevih karikatura, koju svakako pogledajte do 2. travnja, sjajno je i svima na veselje, održavao Krešo Ban svojim glasom i gitarom uz dobro nam znane svjetske standarde pa se druženje starih znanaca poprilično odužilo.

Mirjana Konosić, Glasnik Samobora i Svete Nedelje








Mladen Bašić Bibi rođen je 17. svibnja 1945. godine u Varaždinu, gdje je završio gimnaziju. Studirao je, te živio i radio u Zagrebu i Velikoj Gorici. Na pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1969. godine. Radio je najprije kao odvjetnički pripravnik, pa u osiguravajućem društvu Croatia, a zatim kao samostalni odvjetnik. Kako je znao reći, ujutro je radio i sakupljao inspiraciju, a poslijepodne crtao. Od 1966. objavljivao je karikature u dnevnom i tjednom tisku. Bio je stalni suradnik Večernjeg lista, Vjesnika, Ježa, Pavlihe, Feferona, časopisa Danas, Brodoloma, te Pardona u SR Njemačkoj. Sudjelovao je u uređivanju humorističkog časopisa Paradoks od 1967. do 1968. i Kerempuha od 1974. do 1976. godine. Bio je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista od 1985. do 1988., te od 1991. do 1993. Godine 1991. učlanio se, s ostalim hrvatskim karikaturistima, u Jedinicu hrvatskih umjetnika. Mladen Bašić umro je 31. prosinca 1997. godine u Zagrebu.





Samostalno je izlagao od 1977. godine. Priredio je tridesetak samostalnih izložbi, te redovito sudjelovao na važnijim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Mladen Bašić Bibi dobitnik je mnogih nagrada za karikaturu, među kojima ima veći broj međunarodnih (Bugarska, SSSR, Turska, Poljska). Kao sudionik i poticatelj bio je neposredno uronjen u sva karikaturistička događanja u Hrvatskoj, no dobro je poznavao i karikaturu u svijetu. Posebno je bio naklonjen engleskom humoru.







 
 
Copyright © 2001-2017 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor