Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







HRVATSKA KARIKATURA U BEČU

2014. godine u svibnju postavljena je izložba u Beču u Gradišćansko - hrvatskom Centru



U srijedu, 21.05. otvorena je izložba hrvatske karikature u Beču, u prostorijama Hrvatskog centra uz prisustvo preko 60 gostiju i uzvanika među kojima nisu bili samo Hrvati koji žive u Beču već i njihovo brojni prijatelji Austrijanci.


Predsjednik Davorin Trgovčević predstavio je izložbu članova HDK

Ovaj puta su i članovi HDK značajno utjecali na brojnost pa ih se skupilo više nego na ponekom slabije posjećenom sastanku četvrtkom u prostorijama HDK. Osim Davora Trgovčevića, Milana Lekića i Zdenka Puhina koji su izložbu dan ranije i postavili, na otvorenju su bili i Damir Novak, Janko Bučar te naš bečki član Hule Hanušić.


S otvaranja: Davorin Trgovčević, Zdenka Weber, Tibor Jugović, Milan Lekić, Zdenko Puhin i Hule Hanušić

Izložbu su zajedničkim dvojezičnim snagama s predsjednikom HDK otvorili ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču gospođa Zdenka Weber i predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović. Veleposlanik Gordan Bakota je zbog obaveza došao nešto kasnije ali je s velikim zanimanjem razgledao cijelu izložbu.







Za atmosferu tijekom otvaranja kao i kasnijeg druženja koje je uz domjenak potrajalo gotovo do ponoći pobrinuli su se Dubrovački kavaljeri ali glavna „zabava“ bila je međusobno komentiranje Lexovih karikatura koji je nacrtao gotovo sve prisutne.



Posebno je potrebno naglasiti veliko (na žalost neuobičajeno) zanimanje medija za ovu izložbu. Snimljena su dva televizijska priloga (ORF i HTV), prilozi za dvije radijske emisije na hrvatskom jeziku u Beču, a s obzirom na to da je i najavu izložbe kao i izvješće nakon otvorenja popratila HINA, to su prenijeli i mnogi drugi mediji (prije svega portali) u Hrvatskoj.



Može se slobodno reći da je ova izložba podigla ljestvicu očekivane i ciljane kvalitete koju HDK želi postići u seriji predstavljanja hrvatske karikature u svijetu (Norveška, Francuska i Turska prije ove izložbe) i doista je šteta da dobivena sredstva pokrivaju tek skromni katalog i tisak izložbe na kapafix manjih dimenzija (70 x 50 umjesto za nas „standardnih“ 100 x 70).


Karikaturisti iz Austrije Wolfang Ammer i Klaus Pitter, te Damir Novak i Hule Hanušić




Milan Lekić - Lex je crtao skoro do ponoći

Izložba će biti otvorena do 10. lipnja a postoji mogućnost da se preseli i u Bratislavu.



KATALOG S IZLOŽBE POGLEDAJTE OVDJE


PRESJEK HRVATSKE KARIKATURE PREDSTAVLJEN BEČANIMA


Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović.

Hrvatska karikatura je prepoznatljiva i priznata u svijetu zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima na velikim Svjetskim festivalima koje su afirmirani hrvatski karikaturisti osvajali - rekao je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK) Davorin Trgovčević okupljenim bečkim i gradišćanskim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima na otvaranju izložbe ''Hrvatska karikatura'' u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču, napomenuvši kako izložba nije podijeljena na tematska područja. Istakao je kako je cilj Društva, koje okuplja stotinjak karikaturista sustavna promocija hrvatske karikature u zemlji i svijetu, Najavio je da će se u Zagrebu u Klovićevim dvorima polovicom lipnja, pod naslovom ''Izum kroz povijest“ održati 19. Međunarodna izložba karikature.

Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović, istaknuvši kako se radi o ''izuzetnoj izložbi, zbog čega se je i okupio ovako veliki broj nazočnih.Dr. Weber je rekla da je humor i karikatura upravo ono što nam svima treba i kako su u Beču izloženi radovi ''univerzalnog značaja“.

- Upravo Beč je dobra izložbena destinacija za radove ovih sjajnih karikaturista i njihove aktualne teme - ustvrdila je.

Izložbeni postav bečke izložbe čini 88 karikatura 47 autora, koji su članovi HDK-a, među kojima su i najpoznatija imena hrvatske karikature poput Srećka Puntarića, Ota Reisingera, Petra Pismestrovića, Nikole Listeša, Zdenka Puhina, Miroslava Gerenčera, Nika Titanika i brojnih drugih.

Izložba je otvorena do 10. lipnja, a nakon Beča najvjerojatnije, kako je rekao Trgovčević, seli hrvatskoj zajednici u Bratislavu. Izložba je dosad gostovala u Norveškoj, Francuskoj i Turskoj.

Hrvatsko društvo karikaturista utemeljeno je prije 29 godina s ciljem promicanja hrvatske karikature i njenih autora u RH i svijetu. Društvo je već etablirano i na međunarodnoj sceni i punopravni je član i suosnivač Federation of Cartoons Organisation (FECO). Glazbeni okvir bečkoj izložbi dali su Dubrovački kavaljeri iz Beča.

Snježana Herek
Link na izvorni članak

O izložbi možete čitati i na:
vijesti.hrt.hr/presjek-hrvatske-karikature-na-izlozbi-u-becu www.glas-slavonije.hr/236250/5/88-karikatura-47-autora-na-izlozbi-u-Becu www.kroativ.at/hr/clanak/kultura/otvorena-izlozba-hrvatska-karikatura-u-hrvatskom-centru-bec-238



 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor