Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna











Na sam rođendan Mladena Bašića - Bibija udruga Umjetnost osmijeha otvorila je izložbu hrvatskog pravnika (odvjetnika) i karikaturiste Mladen Bašića - Bibija rođenog 17. svibnja 1945. u Varaždinu.

U monografiji MLADEN BAŠIĆ-BIBI autor Guido Quien je napisao: „Radio je kao odvjetnik, koja činjenica u slučaju toga karikaturista nije nevažna. Na mjestima dnevne ljudske zgužvanosti hranio je svoje pronicavo oko. U sudskim hodnicima, ispred i iza vratiju kancelarijskih prostora, nalazio je građu, koju bi preoblikovao, krečući se tako od površinske situacijske komike do dubljih značenja sudbinske dimenzije.“


Izložbu pod naslovom S LIJEPA NAŠA otvorio je također naš poznati karikaturist Srećko Puntarić Felix, koji se biranim i duhovitim riječima obratio nazočnima, kao i predsjednica udruge Rumica Baranović, te izaslanica ministrice kulture Andreje Zlatar Vilović, gospođica Mirta Rabovski.

Pred mnoštvom pravnika (odvjetnika i sudaca) te karikaturista i ljubitelja karikature bila je i obitelj pokojnog Mladena, gospođa Mira i sin Mislav sa suprugom Andrejom.

Rumica Baranović i Srećko Puntarić na otvorenju izložbe

U zaista prekrasnoj atmosferi na pravi način smo se zahvaljujući ovoj udruzi podsjetili na Mladena Bašića – Bibija (umro 31. prosinca 1997.) i njegov život te karikature na temu pravde. Podsjetimo naše članove i ljubitelje karikature da je Mladen Bašić Bibi bio predsjednik Hrvatskog društva karikaturista od 1985. do 1988. godine, te od 1991. do 1993. godine.

Početkom Domovinskog rata učlanio se, zajedno s ostalim hrvatskim karikaturistima u Postrojbu hrvatskih umjetnika, te odmah duhovito primijetio:
- Da, mi se borimo SNAJ PEROM!

Na izložbi je uz Srećka Puntarića bio i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević, tajnik Zdenko Puhin, te članovi Nenad Janković, Milan Lekić, Josip Minks, te počasni član Oto Reisinger.



Izložba se može pogledati do 31. svibnja 2012. u prostorima udruge UMJETNOST OSMIJEHA u Radićevoj 37 u Zagrebu.



 
 
Copyright © 2001-2010 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor