Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









1. MEĐUNARODNA IZLOŽBA
KARIKATURA ČAKOVEC



Pedest karikatura iz cijelog svijeta izloženo je u Galeriji Scheier unutar Prvog međunarodnog festivala karikature u Čakovcu.

U Galeriji Scheier otvorena je Prva međunarodna izložba karikatura. Kako nam je kazao Damir Novak, idejni začetnik Festivala, organizator i član žirija izložbe, na poziv za sudjelovanje na izložbi prijavilo se čak 311 autora iz 55 država i s ukupno 655 radova. Ponosan je što su stigli radovi autora iz Sirije koji bez obzira na ratnu situaciju još uvijek imaju svoj portal karikatura i djeluju, a također vesele i sudionici iz Irana i Ukrajine, zemalja koje su poznate po odličnim karikaturistima.






Žiri u sastavu Damir Novak (karikaturisti, predsjednik žirija), Milan Lekić (karikaturist), Milan Alašević (karikaturist), Ivan Sabolić (karikaturist) i Josip Toth (grafički dizajner) izabrao je za predstavljanje na čakovečkom festivalu pedeset autora. Tema festivala bila je "Grad prijatelj djece" i "Plin u domaćinstvu".

Dodijeljene su i nagrade:

1. nagrada: Dariusz Dabrowski (Poljska)
2. nagrada: Fakhredin dost Mohamad (Iran)
3. nagrada: Sergii Riabokon (Ukrajina)




Posebna priznanja dodijeljena su sljedećim autorima: Marijan Pavečić (Hrvatska), Stefaan Provijn (Belgija), Oleksy Kustovsky (Ukrajina), Saša Dimitrijević (Srbija) i Ivailo Tsvetkov (Bugarska).




Međunarodnu izložbu karikatura nakon Čakovca, seli u Mali Mihaljevec, a s obzirom na odličan odaziv autora iz cijelog svijeta za ovaj prvi međunarodni čakovečki festival karikatura, drugi će zasigurno biti još kvalitetniji i s većim nagradama. Festival prati i suvremeno grafičko-likovno oblikovan i opremljen katalog karikatura s radovima autora.











 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor