Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









DARKO DOŽAIĆ U SPC „GORANKA“

Tri i pol godine nakon što je u listopadu 2014. godine organizirao svoju prvu samostalnu izložbu karikatura, ravnogorski profesor likovne umjetnosti i član Hrvatskog društva karikaturista Darko Dožaić u prostoru Sportsko-poslovnog centra »Goranka« u Ravnoj Gori izložio je novih četrdesetak radova.

Druga Dožaićeva izložba karikatura nudi, poput prve, dobre karikature, a to znači i dobru zabavu. Obilazak izložbenog prostora počinje, nastavlja se i završava s onim što svi liječnici preporučuju kao najbolji lijek – smijehom. A taj je smijeh rezultat duhovitosti koja izvire iz zdravog pogleda na svijet, pogleda u okviru kojeg mora biti sklonosti vicu, pošalici, ironiji, sarkazmu... jer bez toga karikatura ne postoji.





Dožaić gleda svijet oko sebe i kritizira suvremeno društvo, posebno onaj dio vezan uz »čuda« tehnologije, ali i čovjeka te čovječanstvo kao dio svijeta kojeg dijelimo s brojnim drugim biljnim i životinjskim vrstama. Pritom je, na žalost, čovjek najčešće opasna štetočina pa je kroz Dožaićeve crteže i poruke izvrgnut opravdanoj kritici.





Stvaranju karikature Dožaić poklanja puno pažnje pa njegovi radovi, uz mogućnost uživanja u duhovitosti i kritičnom odnosu prema svijetu, nude i uživanje vezano uz svijet likovne umjetnosti. – Volim tzv. geg karikaturu, ali joj pristupam s puno pažnje, a to zahtijeva i nešto više vremena pri izradi. Najčešće radim karikature koje govore same za sebe, ali ponekad koristim i tekst, a znam obraditi i neki vic koji mi se dopao. S tematske mi je strane cilj ukazati na neke negativnosti u svijetu, od ekologije do kritike suvremene tehnologije, čovječanstva i čovjeka sa svim svojim negativnim stranama.










 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor