Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna


FEDOR KRITOVAC
1938. - 2011.
Iznenada 27.01.2011. umro je Fedor Kritovac član Hrvatskog društva karikaturista (od osnutka 1985. godine). Sudjelovao je na međunarodnim izložbama, kao i na izložbama članova HDK. Najveće priznanje na međunarodnim izložbama karikature je prva nagrada u Kruishoutemu u Belgiji 1987.godine.

U nekoliko navrata Fedor Kritovac je bio član Ocjenjivačkog suda na međunarodnoj izložbi karikatura u Zagrebu (u organizaciji HDK).

Od samih početaka Fedor kritovac sudjeluje u „Zagrebačkoj grupi karikaturista“ koja je gotovo istovremena grupi „Biafra“. Od sredine 60-ih godina prošlog vijeka i kasnije u grupi karikaturista druži se sa Ratkom Petrićem, Zlatkom Bastašićem, Milovanom Kovačevićem, Ivanom Paherikom, Zoranom Pavolovićem, Ivanom Šarićem.Fedor Kritovac, prva nagrada Kruishotem, Belgija (1987)Fedor Kritovac rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje se školuje, živi i radi. 1963. godine završio je u Zagrebu studij arhitekture. Stekao je doktorat društvenih znanosti iz područja urbane sociologije.

Od početka suradnik u Centru za industrijsko oblikovanje, a do mirovine u Institutu građevinarstva Hrvatske, uz autorske suradnje s drugim institucijama i tvrtkama.

Stručni, znanstveni, edukativni, publicistički i javni rad usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, marketinškim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Urbani svijet – kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata (unikatnih, serijskih, tipskih, standardnih, nestandardnih, itd), kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, audio i multi medija/komunikacija. Kreativno likovno stvaralaštvo kroz fotografiju, kolaž i karikaturu. Usmjerenje naročito na grad Zagreb.

Član ULUPUH-a od 1966. godine (Studijska sekcija, Umjetnički savjet), Hrvatskog društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ranije i drugih strukovnih društava (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Udruga za promicanje zaštite u radnoj i životnoj sredini), te uredništva časopisa Čovjek i prostor i Ambalaža.

Publicirani prilozi: 15 Dana, Telegram, ČIP, Arhitektura, Kontura, Vijenac, Zarez, Komunalni vjesnik, strukovne publikacije i separati.

Od 80-tih godina prošlog stoljeća niz manjih autorskih interpretativno-studijskih tematskih izložbi (Galerija Modulor, Galerija Prozori, Muzej grada Zagreba, ULUPUH, Galerija Izlog itd.).

Suradnja na pripremnim i provedbenim programima s centrima za kulturu, galerijama, udrugama i građanskim inicijativama i «ad hoc» timovima/radnim ekipama usmjerenim na probleme urbanog okoliša i kvalitetu življenja. Tematske i studijske prezentacije, izložbe, kreativne i likovne radionice.KNJIGA:
OTKRIVANJE GRADA, ULUPUH, Zagreb, 2010.

IZLOŽBE – IZBOR:


Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb:
CVJETNI ULAZI NA TREŠNJEVCI, fotografije/kolor fotokopije, 1998.
TREŠENJEVAČKI ZOO, fotografije/kolor fotokopije, 1998.
DOSSIER VRBIK, izložba o povijesno-urbanističkom razvoju Vrbika u prostoru Trnja (autori: Radovan Delalle i Fedor Kritovac - katalog), 2000.
PRENESENI INTERIJERI, fotografije/kolor fotokopije, 2002.
SKULPTURA U VRTU, fotografije/kolor fotokopije, 2002.
NEKE ZABRANE, fotografije/kolor fotokopije, 2004.
STARA KUĆNA ZVONCA, fotografije/kolor fotokopije, 2004.
STARA ZVONCA, fotografije/kolor fotokopije, izbor panoa iz Galerije Modulor - Knjižnica Prečko, Zagreb, 2005.


ETNOGRAFSKI MUZEJ, Zagreb:
ZATVORI VRATA, fotografije/kolor fotokopije i kolor print i tekst – izložba u sklopu muzejsko edukativne i nagradne igre PORTAL, 2005.
MUZEJ GRADA ZAGREBA, Galerija PARAVAN, Zagreb:
ZAGREBAČKE KUĆNE POŠTANSKE ULOŽNICE, fotografije i kolor fotokopije, 1999.
ARHITEKTI I GRADITELJI NA ZAGREBAČKIM PROČELJIMA, fotografije/kolor fotokopije, 2001.
ODSJAJI ZAGREBAČKIH STUBIŠNIH VITRAJA, fotografije/kolor print, CD i tekst, 2003.


GALERIJA ULUPUH, Zagreb:
REFLEKSI I METAFORE RATA U ZAGREBU, studijska izložba fotodokumentacija, 1993.
ZAGREBAČKA ŠKOLA KARIKATURE 1964 – 1974 – skupna izložba Ivana Pahernika, Ivice Šarića i Ratka Petrića, 1997.
INTONACIJE, izložba originalnih karikatura, Galerija Permanenta, Vlaška 72, 1999.
ZAGREBAČKI STREET ART, Galerija ULUPUH, 2008.


IZLOŽBE U KOAUTORSTVU:
OBRTNI SPEKTAKL (s Rosanom Ratkovčić), Galerija Karas, Zagreb, lipanj 2006.
NOVI OBRTI /u sklopu izložbe INTERZONE/ (s Rosanom Ratkovčić) Galerija Galženica, Zagreb, studeni/prosinac 2009. 
 
Copyright © 2001-2010 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor