Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




OD LAJBEKA DO LAIKA


Predstavljanje knjige i otvorenje izložbe Srećka Puntarića Felixa "Od lajbeka do laika" održano je u Galeriji "AZ" Hrvatske kulturne zaklade Hrvatskog slova, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb.
O knjizi su govorili Stjepan Lice, autor pogovora, Stjepan Pogačić, v. d. direktora Glasa Koncila te sam autor, a predstavljanje je moderirao Stjepan Šešelj, nakladnik i glavni urednik "Hrvatskog slova".


U vrijeme kraljeva postojale su i dvorske lude kojima je jedinima bilo dopušteno javno zbijati šale na račun samog kralja. Svojim pronicljivim šalama oni su mogli uputiti i kritiku i opomenu kralju. Slično čine i karikature danas kada izdvajaju i naglašavaju neke nelogičnosti iz društvenog života i tako nasmijavaju i opominju, potičući kroz šalu na razmišljanje.




Felix u Glasu koncila

U Hrvatskoj imamo nekoliko odličnih karikaturista. Jedan od najpoznatijih je Srećko Puntarić koji već 20 godina objavljuje karikature u dnevnim novinama, a od 2002. godine i u katoličkom tjedniku Glas koncila. Na stranicama toga vjerskoga lista, Srećko objavljuje svojeg Felixa nasmijavajući njime svoje čitatelje, ali još više, upozoravajući na šaljiv i kreativan način, na vjerska pitanja i probleme u hrvatskom društvu. Njegove karikature imaju važan suvremeni značaj i pohvalna je inicijativa da se objave zasebno kao knjiga. 2009. godine su objavljene dvije knjige "Kako probuditi kršćanina" i "Ministrant unutarnjih poslova", a ove godine i treća "Od lajbeka do laika".

Knjiga sadrži izbor od 74 karikature. Svima je zajednička tema pitanje vjerske uloge i značenja za modernog čovjeka. U njima je jasno izražena i vidljiva utemeljenost u hrvatskim prilikama i zato će biti bliske i razumljive čitateljima. Ponekad kritiziraju i ironiziraju neka nevjernička ponašanja, ali uvijek dobrohotno i s pozitivnom poukom. Najčešće se ipak bave samim vjernicima i njihovim nedosljednostima i nelogičnostima.




Karikature vjerske tematike

Lako je reći da su ovo najbolje hrvatske karikature vjerničke tematike jer su i jedine. Imamo, međutim i mnoštvo drugih razloga da ih pohvalimo i stavimo uz bok najkvalitetnijih karikatura u Hrvatskoj uopće jer uspješno povezuju humor i poruku s duhovnošću. One hrabro svjedoče o potrazi suvremenog čovjeka za smislom i prozivaju njegovo lutanje, kad ono što traži može pronaći u Crkvi, tj. u vjeri kod Boga. Također, one ispituju i savjesti vjernika, da svoju vjeru ne svode na izvršavanje obveze i tradiciju i da ju ne žive površno. Posebno su dakle namijenjene vjernicima, ne da se smiju drugima, nego da se nasmiju sebi i svojim pogreškama i pokušaju ih izbjegavati.

Knjiga "Od lajbeka do laika" je opuštajuća, vedra i primamljiva. Svaka karikatura svojim posebnim žarom ispunjava čitatelja, ali na kraju knjige ostaje nezasićenost i želja za novim karikaturama. I to je moguća primjedba koja nam nešto govori, a to je da su nam potrebne ovakve karikature da nas prijateljski prodrmaju i kroz šalu potaknu na promjenu na bolje i na rast u pravoj, osobnoj i živoj vjeri.



 
 
Copyright © 2001-2012 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor