Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna








SREĆKO PUNTARIĆ Felix

40 GODINA FELIXA I 20 GODINA U VEČERNJAKU



Srećko Puntarić, istaknuti hrvatski karikaturist koji godinama svojim Felixom uveseljava čitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima društvene svakodnevice, proslavio je 40 godina rada izložbom "Felix u gostima", koja je otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Izloženo je 120 karikatura koje pokrivaju cijelu njegovu karijeru, od prvih radova objavljenih 1975. u "Kerempuhu", preko "Sprinta", "SN Revije", "Vjesnika", "Večernjeg lista" (u kojem objavljuje već dvadeset godina) i "Glasa koncila", do onih napravljenih za međunarodne festivale. S obzirom na razdoblje koje je obuhvaćeno, izložba je i svojevrsni društveno-politički pogled u prošlost.


Srećko Puntarić Felix, iz knjige „Od racije do demokracije“ (1990)

"Najteži dio posla bio je kako od skoro 12 tisuća karikatura izabrati samo jedan posto za izložbu, pa sam pokušao pomiriti kronološki pristup i šarolikost tema, među kojima su i one bliske mladima, s obzirom da će oni u NSK najviše i vidjeti moje radove", rekao je Srećko Puntarić u razgovoru za Hinu.

Felix, koji s prepoznatljivim velikim crvenim nosom prati Puntarića od početka karijere, nije lik poput Grge ili Pere, kako se često smatra, već autorov pseudonim, njegovo ime na latinskom, koji je uzeo kao mlad karikaturist, odnosno ime rubrike. "Felix predstavlja način razmišljanja i filozofiju, a pojavljuje se u različitim likovima, među ostalim i životinjama", napomenuo je.

Puntarić je uvijek pazio da u svojim likovnim komentarima ne prijeđe granicu dobrog ukusa i da se ne žesti previše jer, kaže, onda humor nestaje, a kritika postaje tek konstatacija. "Ne postoje tabu teme, samo treba osluhnuti svoju savjest i pronaći dublji razlog. Mene zanima mentalitet, ne idem na prvu loptu i pojedinca, a društvenim pojavama se bavim više kao psiholog", ustvrdio je.


Srećko Puntarić Felix, iz knjige „HEJ, HAJ COMPUTERAŠI SMO MI!“

Davor Trgovčević, predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista kaže kako je Puntarić jedan od nekoliko najznačajnijih hrvatskih karikaturista ikada, i zasigurno prvi u svojoj generaciji.

"Od ostalih ga izdvaja to što je osamnaest godina imao prvu i jedinu galeriju karikatura u Hrvatskoj, koja je na žalost sada zatvorena, a i objavio je tridesetak knjiga karikatura, više nego svi ostali hrvatski karikaturisti zajedno", rekao je za Hinu.

To govori o njegovog predanosti i odgovornosti, ljubavi prema poslu koji ne donosi profit, a radi kojega je imao hrabrosti ostaviti siguran posao inženjera strojarstva", dodao je.

Objasnio je kako njegovi, iako vrlo jednostavni crteži, vješto prenose ekspresije likova, ono što oni misle i poručuju, no pritom nikada nije preoštar, niti ide 'ad hominem', iako je često jasno o kome se radi. "To je autocenzura u pozitivnom smislu, kritizira s blaže strane, da nas nasmije i ukaže na problem, ali pritom nikoga ne vrijeđa", ocijenio je.




Srećko Puntarić (Zagreb, 1952.) sudjelovao je na gotovo svim skupnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, osvojivši tridesetak nagrada i priznanja. Imao je nekoliko samostalnih izložbi u inozemstvu te njih dvadesetak diljem Hrvatske. Objavio je tridesetak knjiga karikatura, te 1994. otvorio u Zagrebu galeriju za humor i karikaturu "Felix Fun Factory" koja djeluje do 2012. Uz domaće časopise, objavljivao je u švicarskom "Nebelspalteru" i njemačkom "Eulenspiegelu".



 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor