HDK naslovna stranicaTOMISLAV GRBIN
"Smijeh u karikaturi"
U Gradskoj knjižnici Zadar 20. ožujka 2023., a povodom manifestacije 'Zadar čita' otvorena je izložba “Smijeh u karikaturi” autora Tomislava Grbina.


Riječ je o zadarskom karikaturistu koji je rođen 1955. godine, a po struci je dipl. ing. strojarstva. Radni vijek započeo je u poduzeću Vlado Bogat, a mirovinu je dočekao kao ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Potrebno je naglasiti da je ilustrirao i dizajnirao više desetaka knjiga i plakata.

Prva njegova karikatura objavljena je 1978. godine, a objavljivao je u svim hrvatskim novinama te je u pet novina imao redovitu rubriku. Trenutno ima stalnu crtanu kolumnu u Zadarskom tjedniku, a 1993. godine je objavio knjigu ratnih karikatura. Više puta je bio nagrađivan, a ova izložba mu je sedma samostalna po redu.
– Ova izložba u sklopu je događanja u Gradskoj knjižnici na temu smijeha. Karikaturom se bavim od daleke 1978. godine, krenuo sam, naravno, iz šale. Imalo je uspjeha kod ljudi i povuklo me, nikada se nisam doživljavao kao karikaturistu. Međutim, uvijek sam radio za zadarske listove, dnevne rubrike i stripove u nastavcima. Uvijek sam volio komentirati aktualna događanja i gledati reakcije ljudi, koje su nerijetko bile poprilično zabavne.Ipak, jedna karikatura je obilježila moju karijeru koja nosi naziv “Jelo je najbolja hrana”, a dobila je nagradu u Koprivnici, a onda i na festivalu već nagrađenih karikatura u Montrealu (1988.) treće mjesto. Ona prikazuje pola zemaljske kugle koja razmišlja kako ne smije jesti kruh, a druga kako mora jer je gladna, pola je gladno, a pola pretilo, tako sam prikazao određene krajnosti. Ona me djelomično i potakla da nastavim s karikaturama jer sam to smatrao hobijem, kazao je Tomislav Grbin, dipl. ing. strojarstva.Doroteja Kamber – Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar i Tomislav Grbin, na otvorenju izložbe


– Svi radovi koje pogledate izazvat će ili smijeh ili će vas asocirati da razmislite o nekim, danas vrlo aktualnim temama. Iza mene se nalazi Noina arka, svi bi mi trebali promisliti imamo li mi svoju Noinu arku. Ovo je petnaesti Zadar čita, obradili smo brojne teme, ove godine smo izabrali smijeh, mislim da nam treba smijeha, kazala je Doroteja Kamber – Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.Marija Orešković, ZadarskiLIST© Hrvatsko društvo karikaturista 2023.