Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









IZLOŽBA KARIKATURA
BOJANA GRLICE


Hrvatski kulturni dom


U organizaciji Slovenskog Doma Bazovica iz Rijeke i prigodom obilježavanja 75 godina rada društva Bojan Grlica je u atriju HKD-a imao priliku brojnim gostima pokazati izložbu karikatura s 80 odabranih radova od dvostruko većeg broja već objavljenih. Karikature neprekidno crta već 16 godina za tiskane brojeve novina slovenskog društva. Egon je glavni junak karikatura koje su zauzele i drže poziciju odmah iza korica, a rođen je i crtan od 2006-te za mjesečnik Kažipot, a od 2012-te u tromjesečniku Sopotja.

Kao član HDK i autor s iskustvima slabog participiranja u hrvatskim tiskovinama, izuzetno mu je drago crtati i objavljivati karikature i to još vlastitim odabirom teme – situacije. U tromjesečniku sada samo ponekad stigne biti aktualan komentator vlastitih ili društvenih događanja iz osobnog kuta što autor također doživljava kao privilegiju. Kompletne naklade Sopotja bivaju raspodijeljene poštom članstvu društva, te svim organizacijama ili pojedincima povezanima s radom društva kako u Sloveniji, Hrvatskoj tako i u ostatku slovenske dijaspore.





Bojan Grlica: Moj je EGO(n) posebno lijepo nahranjen na ovoj izložbi jer je bilo mnogo interakcije s publikom, a posebno vesele komentari poput “ O,vi ste autor?!...znate svaki puta kad pristigne novi broj Sopotja prvo pogledam što mi Egon ima reći,a ostalo čitam kad stignem...“





Ovom prilikom gostiju je bilo najviše iz Hrvatske i Slovenije, a od medija HRT ekipa i radijski izvjestitelj Koper-Ljubljana. Normalno, Bojan je s ponosom govorio o članstvu i iskustvima u HDK (s posljednjih 10 godina se nije posebno dičio). Puno se govorilo o karikaturama, ali je težište bilo na radu mnogih sekcija u društvu, slovenskom jeziku, kulturnoj baštini i općenito o ulozi i vrijednosti Bazovice, te o kulturnom i ljudskom doprinosu zajednici.





Bojan Grlica: Bilo je predivno samo postaviti izložbu i ne razmišljati o svim popratnim obavezama koje s njom inače idu. Uski krug prijatelja je nazdravio uz pjenušac, crno vino i gricke. Moram napomenuti da su impresije i atmosfera oko izložbe bili izuzetno ugodni. Međutim moje srce uvijek poskoči u prisjećanju na sve one izložbe i druženju sa Senom, Zdenkom, Srećkom, Davorom, Lexom, Pahom i svima ostalima koji su bezrezervno dolijevali smijeh na osmijeh. Vrijedilo je i još je živo!!!





Treme na ovoj izložbi nije bilo,ali zafrkancije je! - Ekipa iz HRT-a je ostala PAFff kada je Bojan odrješito i ozbiljno odgovorio da im nije voljan dati intervju. Ubrzo su se svi smijali... - Kataloge su mogli i po više komada dobiti svi posjetitelji jer ih je otisnuto puno i za buduće prigode, gostovanja... Kada bi katalog došao posjetiteljima u ruke ...“Ne plaća se (rekao bi Bojan) kao ni ulaz, ali na izlasku ćemo znati cijenu, pa...“ Bilo je i pokušaja vraćanja kataloga, ali nakon svega smijeh i duhoviti komentari.





- Na odlasku iz prostora HKD-a svatko je morao proći kroz foaje (slovenski veleposlanik u Hrvatskoj je promaknuo), ali je Bojan zaustavio oba gradonačelnika; starog, Obersnela i novog, Filipovića. Kažu pogledali su izložbu … kažu „lijepo!“





Kod knjige utisaka postavljeno je veliko ogledalo s tekstom u papirnatom oblačiću: I OVDJE JE EGO(n), tako da svakog podsjeti na činjenicu, kako je ego u svima nama i da je najčešće mijenjanje svih osoba oko nas poželjnije od vlastitih promjena na bolje; jer ja sam OK!





 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista