Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









IZVAN KARIKATURE



EDO ŠEGVIĆ


U srijedu 10. listopada 2018. u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita upriličena je promocija knjige Ede Šegvića SPLISKI MATUN. Edo Šegvić, arhitekt, rođen je 1949. u Splitu, gdje živi i radi, doživotno. Završio je Arhitektonski fakultet u Zagrebu 1973.

Knjiga Spliski matun Ede Šegvića svojevrsni je dokument o splitskom graditeljstvu druge polovine 20 stoljeća. Autor kao sudionik tog perioda splitskog građevinarstva i kao neposredni svjedok (dugogodišnji rad na gradilištu i u projektom birou - 43 godine) zapisuje stanje i razvoj građevinarstva tog razdoblja.





Knjiga je pisana govornim lokalnim jezikom, jezikom kojim govore građevinari Dalmacije, a koji se nazivima građevinskih materijala i alatki razlikuje od standardnog jezika koji se uči u građevinskim školama - fakultetima. Stoga je knjizi pridodan i Rječnik građevinara Dalmacije s cca 3.000 riječi. Podsjećamo da je splitski govor zaštićen Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, 2013. godine, kojim se splitska čakavština zaštićuje ka nematerijalno kulturno dobro. Ilustrirana je s 45 originalnih grafičkih priloga, fotografija, prostoručnih crteža i karikatura samog autora.




LANA HOHNJEC: 3…2…1… BOŽIĆ!


U OŠ Strahoninec u Čakovcu održan književni susret i promocija slikovnice Kristine Štebih. Za ove nadolazeće dane održan je književni susret i promocija slikovnice „3…2…1… Božić!“ naše poznate novinarke i spisateljice Kristine Štebih. Prekrasne ilustracije za slikovnicu izradila je Lana Hohnjec, učiteljica dotične škole koja se inače u slobodno vrijeme bavi crtanjem karikatura, a članica je Hrvatskog društva karikaturista.



Lana Hohnjec, na slici desno


Slikovnica je nastala prema tekstu koji je napisan za istoimenu kazališnu predstavu. Učiteljica Lana Hohnjec animirala je djecu prekrasnim ilustracijama koje je demonstrirala pred učenicima te im objasnila kako su nastali crteži za slikovnicu dok je naša poznata novinarka i autorica slikovnice Kristina Štebih djeci čitala ulomke iz novonastale slikovnice. Djeca su s oduševljenjem slušala dogodovštine Tipolinija i Lokija te jedva čekaju posuditi knjigu kako bi saznali završetak priče.




BOEM S BOSUTA


Antuna Smajića, člana HDK mnogi znaju kao Smaju, samozatajnu legendu Vinkovaca, svestranog umjetnika širokog spektra interesa koji se “eksponirao svojim djelima, ne riječima”. Ovo potonje reći će o Smaji njegov prijatelj i kolega “po objektivu”, vinkovački freelance fotograf Zvonimir Tanocki.

- Smajo je svestrani umjetnik: strip, glazba, film, fotografija, književnost, karikatura, grafičko oblikovanje... - zapisao je Tanocki i na svom facebook-profilu, uz seriju fotografija Smaje “na zadatku”, što su godinama nastajale po Vinkovcima i okolici.

Pitamo Smaju za njegovu svestranost, i Smajo će reći da je “svaštar”. - A to je mana inače, jer onda nigdje ništa pošteno ne radiš. To je Balašević nazvao 'manijak opće prakse', a Arsen 'pjesnik opće prakse' - pojasnit će, po običaju uvijek spreman na šalu.





Za svojih 67 godina Smajo kaže da je bilo zanimljivo i uzbudljivo, i da je brzo prošlo. A nadživio je onaj famozni prosječni vijek novinara jer je “pokatkad zabušavao”. Šalu na stranu, Smaji je radost, istaknut će to, što je 24 godine bio dijelom male, ali vrijedne, redakcije “Novosti” iz Vinkovaca. Za svoj dugogodišnji predani rad u gradu na Bosutu, baš nekako u to vrijeme kad su mu radne kolege priredile feštu u povodu odlaska u mirovinu, dipl. ing. Antun Smajić postao je dobitnikom Zlatne plakete “Grb Grada Vinkovaca” sa sljedećim objašnjenjem: Za izuzetan doprinos na području novinarstva, fotografije i očuvanja kulturne i povijesne baštine vinkovačkog kraja.

Sve o Smajinom radu i zanimacijama, nagradama, teško da može stati u jednu novinsku reportažu. Zavolio je rad u medijima, naslagao je nekolicinu hobija. Godinama već snima i dokumentarne filmove, dovršio ih je 12, i svi su o povijesti Vinkovaca kroz razgovor sa starim ljudima i ilustracije tih priča, a posebno mu je drag 'Legenda o Čarugi'.




 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor