Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




Spomen-obilježje zagovorniku kulture prostora



Projekt 1POSTOZAUMJETNOST i Centar za kulturu Trešnjevka (Cekate) svečano su otvorili spomen-obilježja ispred zgrade Cekate-a, Park Stara Trešnjevka 1. Svečanosti otvorenja prisustvovali su članovi Hrvatskog društva karikaturista Milan Lekić, Srećko Puntarić i Zdenko Puhin.


Fedor Kritovac, tema: ČOVJEK I GRAD (2001)


Fedor Kritovac (Zagreb, 1938. – Zagreb, 2011.) bio je arhitekt, urbani sociolog, karikaturist, aktivist, flaner, pionir i zagovornik kulture prostora. U svom je stručnom, znanstvenom, edukativnom, publicističkom i javnom radu bio usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Kreativno je likovno stvaralaštvo upražnjavao kroz fotografiju, kolaž i karikaturu, a bio je usmjeren naročito na grad Zagreb, čemu svjedoči i njegova knjiga Otkrivanje grada.

Spomen-obilježje Fedoru Kritovcu ploča je s natpisom „Ugao Fedora Kritovca“, izlomljena na sredini i postavljena na sjeverozapadnom uglu zgrade Centra za kulturu Trešnjevka tj. uz frekventnu pješačku stazu u Parku stara Trešnjevka.

Ploča se – istovremeno kopirajući standardne gradske ploče s imenima ulica – bojom i načinom umještanja u prostor jasno razlikuje od službenih ploča.

Inicijator i idejni autor je Saša Šimpraga koji je i odabrao lokaciju u gradu. Isti je autor sredinom 2012. godine dao prijedlog o osnivanju nagrade za doprinos javnom prostoru, nazvane po Fedoru Kritovcu, a koja bi se dodjeljivala za poseban uspjeh na polju aktivističkog, arhitektonskog, urbanističkog, publicističkog, vizualnog, izvedbenog i drugog djelovanja u sferi javnog prostora.



 
 
Copyright © 2001-2012 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor