Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









Izložba karikatura oduševila posjetitelje:
Dan kada Mali Mihaljevec postaje veliki


Povodom Dana žena u Malom Mihaljevcu u subotu se ponovno dogodio jedan lijepi kulturni događaj. Duboki naklon organizatorima, Društvu žena Malog Mihaljevca, Općini Sveti Juraj na Bregu i Hrvatskom društvu karikaturista.






Subota, 7. ožujka je povodom Dana žena ponovo u Malom Mihaljevcu oplemenila ovu sredinu. Karikaturist Damir Novak, donačelnik Općine Sveti Juraj na Bregu i spomenuta Općina te Udruga žena Mali Mihaljevec pokazali su kako se u jednoj večeri može napraviti edukativan i kulturni događaj. Novak je postavio izložbu karikatura Mile Lončar iz Osijeka. Ovo je bila 12. izložba koja se dogodila u ovoj sredini, a autorici je to bila prva samostalna izložba. Portret karikature poznatih imena pobudile su izuzetnu pozornost, s obzirom na to da se autorica time bavi tek godinu dana, a od strane prisutnih karikaturista ocijenjene su kao izuzetne.









Govoreći o autorici, Novak je kazao kako kod Milinih karikatura do izražaja dolazi sjaj u očima nacrtanih, pa je Damir kazao kako je Mila „doktorica“ za oči. - Na ovoj izložbi je 50 karikatura, a Mila ih ima znatno više. Želim da takvim tempom i takvom kvalitetom rada nastavi i tko zna gdje će joj tada biti kraj - istaknuo je Novak.
Milan Lekić, dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista, je rekao kako se iz njezinih crteža odmah vidi kako je riječ o fenomenu i da je autorica osvježenje hrvatske portret karikature, a raduje i to što je spojila istok Lijepe Naše s ovim međimurskim kutkom.



Zdenka Posavec, Mila Lončar, Damir Novak, Anđelko Nagrajsalović


Uz njih na otvaranju je govorila autorica izložbe Mila Lončar, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, predsjednik VMO Vedran Kovač, dok je sve konce u svojim rukama držala Zdenka Posavec, predsjednica Udruge žena. Izložbom su tako vladale žene, publika je isto tako bila mahom ženskog roda, a izuzeci su bili dobro došli, a posebnu draž svemu su dali karikaturisti Ivan Sabolić i Ivan Lekić kojima su mnogi željeli biti objekt za njihove vrsne ruke.



Milan Lekić



Ivan Sabolić i očito zadovoljna portretirana posjetiteljica izložbe


Sredinu koja ima entuzijasta kao što je Damir Novak je potvrda u spoznaji da se povijest jednog naroda piše kroz umjetnička djela koja ostaju. U uvodu središnjem događaju Udruga žena se potrudila za jedan, u ovo vrijeme aktualnu temu, za edukativno predavanje „Nasilje u obitelji“ kojeg je predavač bila Alenka Bilić, dipl. soc. djelatnica i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec.
Mladen Grubić, Međimurje







 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor