Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna




Sve je eksplodiralo s likom krpene Alemke Markotić



Lutke ilustratorice Mile Lončar na izložbenoj su turneji. Sada su u Karlovcu, a obići će cijelu Hrvatsku. Prikazuju likove umjetnika i poznatih i hit su među publikom


Ovih dana po Hrvatskoj putuje zanimljiva izložba ilustratorice i dizajnerice Mile Lončar iz Osijeka. Za nju i njezin talent izrade krpenih lutkica koje neodoljivo nalikuju na hrvatske i svjetske javne osobe i umjetnike čuli smo još početkom godine, kada je krenula njena izložba “Puppet Tour”.

Upravo će iz Karlovca krenuti za Donji Miholjac, gdje ćemo je moći posjetiti od 2. kolovoza u Gradskoj knjižnici, u godinu dana obići će i Novu Gradišku, Zaprešić, Rijeku i Split, a onda će se vratiti u Zagreb, odakle je počela. Među simpatičnim lutkama koje možete vidjeti ima i političara poput Vladimira Šeksa, ličnosti kao što su Ćiro Blažević, a tu se nalaze i umjetnici poput Gorana Bare, Arsena Dedića, Karla Metikoša i Josipe Lisac, ali i Sylvester Stallone, Frida Kahlo i Salvador Dali…





Mila Lončar radi za jedan od najoriginalnijih osječkih brendova Lega Lega, a i u slobodno vrijeme obožava se kreativno izražavati. Tako, kaže nam, isprva nije izrađivala lutke slavnih osoba – počela ih je raditi prošle godine, kada je ilustrirala dječju slikovnicu naše spisateljice Silvije Šesto.

– Slikovnicu “Majstorica Nola popravlja tatu” ilustrirala sam recikliranjem oblikujući cijelu priču i likove u 3D minijaturnom stilu. Nakon što je slikovnica izašla, poželjela sam probati izraditi veće lutke od onih koje sam radila za slikovnicu. One su bile velike oko sedam, a sada radim lutke veličine od 35 do 40 centimetara. Dosad sam ih napravila sigurno više od stotinu, jednostavno, kad krenem, u nešto se dam i ne mogu stati – kaže nam Lončar.





Do ideje da počne izrađivati likove poznatih osoba došla je sasvim spontano. Jedna lutka neodoljivo ju je podsjetila na Alemku Markotić, što i ne čudi, budući da smo je lani viđali svakodnevno! Nakon toga uslijedili su i ostali “celebrityji”. Sam način na koji ih izrađuje, priznaje nam, i nakon devet mjeseci još uvijek je zna začuditi, razveseliti, ali i razljutiti. Tu je vrlo bitan element reciklaže, odnosno recikliranja starih materijala i baš ništa se ne baca, a sam lik nastaje od žičane konstrukcije – kostura i glave. Puni ih punilom iz plišanaca, na sve namota pamučnu špagu i prvi dio posla je gotov.

– Najviše pažnje posvećujem glavi, moja strast su portreti. Prvo označim iglom i koncem gdje će biti oči i uši i dalje lagano nastavim. Usta, nos, uši i kapke oblikujem materijalom od starih majica. A taj pamuk oblikujem vrućim ljepilom gledajući u fotografiju osobe koju želim napraviti. Na kraju dodam kosu, malo boje i to je to – objašnjava nam te dodaje da joj za izradu jedne lutke treba od jednog do tri dana, što ovisi o detaljima i tome koliko je koji lik zahtjevan.

– Ženski likovi često su teži za izradu, ne mislim pritom da je to zato što nemaju izražen karakter, već jer su najčešće prelijepe za izražaj ovom tehnikom. Kako je glava ispunjena punilom, dakle nije modelirana kao od gline, nužno se gube neke karakterne crte – objašnjava dizajnerica.





Publika je dosad na izložbama, ali i na društvenim mrežama, bila očarana njezinim lutkama, a javili su joj se neki od ljudi čiji su je likovi inspirirali. Jacques Houdek tako je posjetio njenu izložbu u Zagrebu, gdje je i upoznao Milu, a sve se baš poklopilo s njegovom proslavom 20 godina karijere, čime je naš pjevač bio oduševljen, kao i lutkom koju je dobio na poklon.

Goran Bare pak za nju je saznao putem Facebooka, a čak je na profilnoj slici neko vrijeme i držao sliku svoje lutke. Izrazio je i želju da je kupi, ali, kaže nam Mila, ima već nekoliko njegovih minijaturnih verzija – jer on joj je jedan od najdražih likova – i rado će mu je darovati. Vidoviti Milan, jedna od najpopularnijih “pomaknutih” TV ličnosti u regiji, dobio je svoju lutku i zadovoljno slike podijelio na društvenim mrežama. A Mila Lončar trenutačno radi likove za još jednu slikovnicu Silvije Šesto, ovog puta namijenjenu odraslima i, kako doznajemo, Šesto će priču napisati prema lutkama, a ne obrnuto. Dotad Miline lutkice nastaju punom parom, a vi ih svakako pogledajte na izložbi kada dođu i u vaš grad.

(Večernji list, 1.8.2021.)




 
 
Copyright © 2001-2021 Hrvatsko društvo karikaturista