Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







RATNA KARIKATURA - UMJETNOST U MRAČNIM VREMENIMA


Otvorenje izložbe "Umjetnost u mračnim vremenima“ - novinska karikatura o jugoslavenskim sukobima od 1990. do 2001. održana je 4. lipnja u Predvorju Kina SC. Autori izložbe su Jean-François Berger i Nicolas Borsinger iz Švicarske, a izložba ostaje otvorena do 14.lipnja. HDK ni na koji način nije sudjelovalo u pripremi, odabiru radova ili organizaciji ove izložbe. Prihvaćeno je sudjelovanje predsjednika HDK na panel diskusiji, a na poziv autora izložbe.


Oton Reisinger

"Umjetnost u mračnim vremenima“ je jedinstvena izložba 101 novinske karikature iz svih perspektiva na temu jugoslavenskih sukoba koje su kreirali renomirani karikaturisti i ilustratori s područja bivše Jugoslavije. Izložba obuhvaća predratno razdoblje (1990-1991), razdoblje ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995) te konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001). Karikature obuhvaćene izložbom objavljene su u raznim publikacijama i novinama tiskanih uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.


Na otvaranju izložbe Davorin Trgovčević, Zdenko Puhin, moderatorica na panel diskusiji Marta Kiš, Predrag Koraksić, Borivoj Dovniković, Jean-François Berger i Nicolas Borsinger

Otvorenju je prethodila panel diskusija „Karikatura – umjetnost društvene kritike“ u Predvorju Kina SC, s početkom na kojoj su sudjelovati autori karikatura Predrag Koraksić - Corax i Borivoj Dovniković - Bordo, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević te kustos izložbe Jean-François Berger. Izložbu je otvorio izvršni direktor Fondacije Pro Victims, Nicolas Borsinger.


Zdenko Puhin

"Umjetnost u mračnim vremenima" je bila izložena u Sarajevu, a nakon Zagreba će biti izložena u Beogradu. Izložba je projekt Fondacije Pro Victims, a realiziran uz potporu Fondacije King Baudouin.



KARIKATURISTI NA IZLOŽBI

Midhat Ajanović - Ajan, Borivoj Dovniković - Bordo, Aleksandar Dimitrijević, Hasan Fazlić, Dragan Grujić, Mirko Ilić, Rade Ivanović, Aleksandar Klas, Predrag Koraksić - Corax, Živko Kozar, Ivo Kušanić, Boris Lekić, Dušan Ludwig, Mojmir Mihatov, Jeton Mikullovci, Miloradović, Senad Nadarević, Đoko Ninković, Orešković, Nikola Otas, Miloš Panić - Pančo, Dušan Petričić, Željko Pilipović, Zdenko Puhin, Goran Ratković, Oton A. Reisinger, Zijad Sakić, Šegvić, Alojz Ševčik, Vojin Stanković, Božo Stefanović, Zoran Tovirac, Jugoslav Vlahović i Aleksandar Zograf


Mojmir Mihatov



 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor