Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA
U SLATINI GOSTOVAO NIK TITANIK




Turistička zajednica grada Slatine i Zavičajni muzej Slatina obilježili su Međunarodni dan muzeja retrospektivnom izložbom karikatura jednog od najpoznatijih hrvatskih suvremenih karikaturista Nikole Plečka, poznatijega kao Nik Titanik, pod nazivom "Kronika hrvatske gluposti". Izložba je postavljena u galerijskom prostoru slatinskog muzeja, a predstavlja izbor nekoliko stotina najboljih karikatura Nika Titanika nastalih u posljednjih 28 godina njegova profesionalnog djelovanja, od prve objavljene karikature, 1994. godine, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do danas





Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, naglasila je da ova retrospektivna izložba "upućuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicavog korektiva društva i svijeta u kojem živimo".





- Možda me upravo onaj efekt dr. Jekyll i Mr. Hyde podsvjesno potaknuo na ovu tematiku: dr. Jekyll je građanin ove države koji prati politiku na dnevnoj bazi i trpi posljedice odluka političkih aktera, pa je zbog toga frustriran, a karikaturist Mr. Hyde ima priliku narugati se tim političkim akterima koji kroje sudbinu svih nas. Drugi motiv je umjetnički, crtački, strast za crtanjem koja mi je usađena od malih nogu, a koja mi omogućava da budem kritički kroničar društva. Fokus mi je na kronološkom prikazivanju stvarnosti, ali ima i iskazivanja frustracija zbog nekih stvari na političkoj sceni i općenito u društvu - rekao nam je autor izložbe.





U sklopu otvorenja izložbe održana je i promocija prvog strip-albuma Nika Titanika "1573.". Govorili su ravnatelj slatinskog muzeja Vlado Majhen i direktor gradske Turističke zajednice Jurica Bosak, a izložbu je otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić.





 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista