Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna








PRIPREME ZA IZLOŽBU HRVATSKE KARIKATURE U NORVEŠKOJ (Dröbak 10.09.-30.10.2011.)

Pripreme za izložbu u Norveškoj (u organizaciji Hrvatsko-norveškog društva i Hrvatskog društva karikaturista) teku predviđenim tempom. U zadanom roku prikupljeno je i odabrano 85 karikatura od 33 autora koje će nas predstavljati na izložbi u Norveškoj. Radi se na prijevodu teksta za katalog (norveški / engleski), a u tijeku je odabir radova – svaki autor u katalogu će biti predstavljen sa jednim radom, a na izložbi i kratkim životopisom u nekoliko rečenica.

Na detaljan dogovor o izložbi pod nazivom Hrvatska karikatura koja će se održati u Dröbaku (pokraj Osla) krenuli su nakon uskrsnih blagdana Teodora K.Bakota (tajnica Hrvatsko-norveškog društva) i Zdenko Puhin (tajnik Hrvatskog društva karikaturista).

Izvješće s puta na sastanku IO HDK iznio je tajnik HDK Zdenko Puhin.

U Oslu smo prvo posjetili Veleposlanstvo RH gdje su nas ljubazno primili gospodin Mario Horvatić, novi veleposlanik RH i Danijela Pavićevac-Krajač, drugi tajnik. Predstavili smo naše dvije udruge, a zatim i cijeli projekt Izložbe hrvatske karikature. Veleposlanika smo zamolili da bude pokrovitelj izložbe i svečano ju otvori u subotu 10.rujna ove godine. Veleposlanik je prihvatio ponudu (ukoliko u to vrijeme bude u Norveškoj). Zatim smo ga zamolili da veleposlanstvo sa svoje strane (ako je moguće) sudjeluje u organizaciji domjenka na otvorenju izložbe i također da za tu prigodu angažiraju neko hrvatsko kulturno društvo iz Norveške koje bi izvelo kratki kulturni program.

Dogovoreno je da ih redovno obavještavamo o svemu vezanom za ovu izložbu i uputimo pisani zahtjev za sve dogovoreno.

U Galeriji karikatura (Avisgtegnernes Hus) u Drobaku (luka, turistički gradić, a između ostalog poznat je i po svojim galerijama i umjetnicima) sastali smo se sa gospođom Vigdis Wolden, koja je zadužena za organizaciju izložbi, a ispričao se gospodin Erik De La Forest, direktor koji nije mogao prisustvovati sastanku zbog neodgodivih obveza.

Gđa Vigdis nas je provela kroz cijelu galeriju koja se sastoji od prizemlja i prvog kata. Na ulazu se nalazi info-pult, a svi zidovi su prekriveni karikaturama i ilustracijama. Dogovorili smo da naša izložba bude u drugom dijelu prizemlja i na prvom katu. Gđa Vigdis je zamolila da sve karikature pošaljemo na CD-u, a oni će ih isprintati i uokviriti. Dogovoreno je da će ukupno biti izloženo cca 80 karikatura, od toga 60 veličine A4 i 20 veličine A3.


Info-pult u Galeriji Avisgtegnernes Hus (Drobak)

Za svečano otvorenje dogovoreno je da će skup pozdraviti predstavnici Galerije Avistegnernes Hus, zatim predsjednik Hrvatsko-norveškog društva iz Zagreba gospodin Tomislav Zoričić, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista iz Zagreba gospodin Davor Trgovčević, predsjednik Norsk-Kroatisk Forening (Norveško-hrvatskog društva) iz Osla, a izložbu otvoriti Nj.E. gospodin Mario Horvatić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj. Na otvorenju će naš poznati portrait karikaturist gospodin Milan Lekić Lex portretirati posjetitelje koji to budu željeli.


Izložbeni prostor u prizemlju i stepenice za gornji kat

Hrvatsko-norveško društvo snosit će troškove a galerija će štampati pozivnice (ilustracije najviše 5 karikatura) i 3 veličine plakata (A4, A3 i veliki 100 x 60 cm) na kojima će biti do najviše 10 karikatura po izboru HDK. Tekst će biti samo na norveškom.

Gđa Vigdis je bila iznenađena i vrlo zadovoljna kada smo rekli da iz Zagreba šaljemo 400 kataloga za posjetitelje izložbe i da je katalog besplatan.


Zdenko Puhin i Teodora K.Bakota u prostoru Galerije

Galerija će poslati obavijest o otvorenju izložbe svim norveškim novinama, a najzanimljivije su dnevne novine Aften Posten i Dagbladet. Smatra da će ipak najviše interesa izložba pobuditi u regiji oko Osla i Drobaka. Svakako moraju organizirati konferenciju za štampu u četvrtak 08.rujna kako bi novine izvijestile o događaju dan prije otvorenja izložbe, a galerija će pripremiti materijal za konferenciju (mi ćemo im sa svoje strane također dostaviti tekstove za novinare -životopise naše dvije udruge, podatke o izlagačima i sl.

Norveško-hrvatsko društvo u Oslu nam je bilo izvanredno dobar domaćin za sve vrijeme boravka. Predsjednik društva, gospodin Torbjorn Barslett nas je dočekao na aerodromu, a sljedeći dan bio je cijelo vrijeme s nama na sastancima u Veleposlanstvu RH i Avistegnernes Hus u Drobaku (ca 30 km udaljenom od Osla). Izvrsna je suradnja Društva s Veleposlanstvom RH, koje im je ponudilo da u njihovim prostorijama održe u lipnju i svoju Godišnju skupštinu. Bili smo na večeri kod ranije predsjednice Društva, gospođe Merethe Nordling. Razgovaralo se o aktivnostima, planovima za naredno razdoblje, posebno detaljima u svezi Izložbe karikature u Norveškoj. U subotu 31.04. bili smo pozvani na druženje koje su organizirali povodom rođendana jednog svog člana Društva i našeg dolaska u Oslo, gdje smo upoznali oko dvadeset članova i prijatelja njihovog Društva.


Zdenko Puhin, Vigdis Wolden (iz Galerije) i Torbjorn Barslett (predsjednik Norveško-hrvatskog društva)



 
 
Copyright © 2001-2010 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor