Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









OD ČEŠKE DO CRNE GORE




Po svoju 50. nagradu za karikaturu Damir Novak je otputovao u Češku u grad Franzensbad - Frantiskovy Lazne. Češki grad Franzensbad - Frantiskovy Lazne u suradnji s Klubom karikaturista i humorista „Tapir“ organizirali su prvi međunarodni festival karikature "Zlatni tapir 2016" koji se održao od 11.7 do 17.7. 2016 god.



Damir Novak, treće mjesto prema odluci žirija



Izložba na otvorenom Franzensbad - Frantiskovy Lazne


Humor je način života, a smijeh je lijek. Zbog toga je mjesto za prvi međunarodni festivala karikatura izabran grad gdje ljudi dolaze po zdravlje, a poznati su i u liječenja neplodnosti kod žena.

Izložba je bila postavljena na otvorenom prostoru u centru grada. Tu su posjetitelji imali priliku ispuniti glasački listić i dati glasove svojim favoritima ali samo u kategoriji koja se bodovala za nagradu Zlatni Pramen. Glasalo je ukupno 3135 posjetitelja.

Sudjelovali su karikaturisti iz Italije, Rusije, Poljske, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Ukrajine i Češke, sa više od 500 karikatura od 52 autora.

Međunarodni žiri bio je u sastavu: Predsjednik Vladimir Pavlik iz Slovačke, dr. Jaroslav Kopecký, pisac i scenarista Miroslav Adamec, teoretičar i vlasnik galerija James Bergman iz Češke i karikaturista iz Poljske Sergiusz Kaszkowski.



Karikatura Damir Novak


Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

Karikatura godine 2016 – prema glasovima žirija
1. Vladimir Libal
2. Mirek Vostry
3. Damir Novak


Zlatni Tapir 2016 - prema glasovima žirija
1. Borek Fryba 2. Vladimir Libal 3. Mirek Vostry

Zlatni Pramen
1. Borek Fryba 2. Vladimir Libal 3. Petr Slaba

Zlatni Tapir - prema glasovima posjetitelja
1. Sławomir Luczyński 2. Borek Fryba 3. Borek Fryba



„2 + 2“ U CRNOJ GORI


Druga izložba karikature, međunarodnog projekta „2+2“ udruge MIKS iz Siska otvorena je 21. srpnja 2016. godine u J.U. Centru za Kulturu u Kolašinu (Crna Gora).



Na slici: Luka Lagator, Damir Novak, predstavnica pokrovitelja izložbe, Darko Drljević i Nenad Ostojić


Svoje radove na drugoj međunarodnoj izložbi MIKS „2+2“ predstavili su Daro Drljević, Luka Lagator, Nenad Ostojić i neizostavni putnik Damir Novak. Svaki autor predstavljen je sa po 15 radova. U sklopu izložbe održana je škola crtanja za djecu, a najavljena je obnove međunarodnog festivala karikature koji se u Kolašinu održao 2007. godine. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne gore i Skupštine općine Kolašin. Domaćin i organizator izložbe u Crnoj Gori bio je Darko Drljević, predsjednik Crnogorskog udruženja karikaturista.



Karikatura Nenad Ostojić


Karikatura Darko Drljević


Međunarodni projekt MIKS „2+2“ međunarodne udruge karikaturista sa sjedištem u Sisku ima za cilj „umrežavanje“ karikaturista iz regije i Europe, a već u prvoj godini postojanja održan je u dvije države (Bugarskoj i Crnoj Gori). Iduća izložba udruge zakazana je za 01. rujan 2016. u Njemačkoj (gradska galerija grada Leer).



 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor