Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









KARIKATURISTI ZA LJUDSKA PRAVA


U Strasbourgu, u Francuskoj od 15. - 17. prosinca održan je sastanak 28 karikaturista iz država članica Europske unije. Umjetnici su došli na poziv udruge "Karikatura za mir" čiji je predsjednik poznati karikaturist Plantu, a prilika za to bilo je otvorenje izložbe satiričkih crteže "Karikatura za ljudska prava" u Europskom parlamentu.




Damir Novak ispred plakata dodjele Nagrade Sakharov



Sastanku je nazočio po jedan karikaturista iz 27 država članica Europske unije: Haderer (Austrija), Vadot (Belgija), Ivailo Tsvetkov (Bugarska), Damir Novak (Hrvatska), Mustafa Tozaki (Cipar), Břetislav Kovarik (Češka), Kamilla Wichmann (Danska), Hillar Mets (Estonija) Adam Korpak (Finska), Plantu (Francuska), Miriam Wusterovoj (Njemačka), Michael Kountouris (Grčka), Gábor Pápai (Mađarska), Serg (Irska), Gatto (Italija), Gatis Sluka (Latvija), Vlaber (Litva) Florin Balaban (Luksemburg), Steve Bonello (Malta), Joep Bertrams (Nizozemska), Jerzy Gluszek (Poljska), Cristina Sampaio (Portugal), Crihana (Rumunjska), Charles Cizmazia (Slovačka), Marko Kočevar (Slovenija), Nani (Španjolska), Riber (Švedska) i Steve Bell (Velika Britanija).




Crtanje u Europskom Parlamentu



Raspored događanja bio je detaljno razrađen kroz sve dane boravka. Povodom dodjele Nagrade Sakharov za slobodu mišljenja u Europskom parlamentu otvorena je izložba karikatura sudionika i promocija knjige laureata Nagrade Sakharov i knjige karikatura. Izložbu je otvorio predsjednik europskog parlamenta gospodin Schulz. Nakon toga provedena je debata sudionika također u EU parlamentu na temu „sloboda mišljenja i izražavanja i koja je uloga nas karikaturista u promicanju toga“. Nakon EU parlamenta slijedila je projekcija dokumentarnog filma „ karikaturisti – jurišnici demokracije“ koji govori o karikaturistima iz cijelog svijeta koji pokušavaju braniti demokraciju pa čak i po rizik svojih života, a jedino oružje im je olovka. Ove godine Nagrada Sakharov dodijeljena je blogeru Raifu Badawiu iz Saudijske Arabije, a pošto je on od 2012. u zatvoru, nagradu je preuzela njegova supruga. Nagradu je u EU parlamentu predao predsjednik europskog parlamenta Martin Schulz, a nakon toga uslijedila je diskusija na temu „borba za slobodu izražavanja“ i „Europa i zaštita ljudskih prava: želja i stvarnost“.


Damir Novak sa svojom karikaturom izloženom u Parlamentu EU



Za ovu priliku za pozvane karikaturiste u Strasbourgu organizator je iznajmio brod na kojem smo boravili i to iz sigurnosnih razloga. Sva naša kretanja koja su bila u detalje planirana popraćena su jakim policijskim snagama. Da postoji strah i da su karikaturisti mete terorista imao sam prilike vidjeti i čuti od samih karikaturista. Jedan detalj odnosi se na taksistu kojeg su angažirali da nas vozi s aerodroma na brod, bio je pomalo prestrašen i nije mu se svidjelo voziti karikaturiste.

Damir Novak





Karikaturisti sa suprugom dobitnika Prize Sakharov u gradskoj vijećnici



O nagradi:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20151023STO99024/European-Parliament-awards-Sakharov-Prize-to-Raif-Badawi



http://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/en/home/the-prize.html





Karikatura: Jiho



 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor