Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









IZLOŽBA KARIKATURA
RUSKO-HRVATSKI OSMIJEH



U knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću u petak 20. rujna otvorena je izložba karikatura Olega Perčinića.

Izložbu su otvorili Zoran Vakula i predsjednik HDK Davor Trgovčević.

Izložba karikatura obuhvaća dvadesetak radova Olega Perčinića.





Karikatura je posebno područje likovne umjetnosti koja može nasmijati i razveseliti promatrače, ali i dotaknuti jako ozbiljne teme suvremenog društva. Isto tako, sadržajno, karikatura može biti vesela, ali i ozbiljna, izazvati osmijeh, ali i nelagodu. U svakom slučaju cilj karikature je natjerati ljude da se zamisle nad temom koja je u njoj obrađena. Svako podneblje ima svoje osobitosti, svoj izbor omiljenih tradicijom uvjetovanih tema. Uvijek je zanimljivo uspoređivati nastale razlike u predstavljanju istih. Naravno, postoje i teme koje su zajedničke svim kulturama, socijalnim skupinama, uzrastima. Uvidom u zajedničke i različite pristupe temama možemo pokušati shvatiti kulturološku podlogu pojedinih kultura.








Hrvati i Rusi spadaju u grupu slavenskih naroda, zajedničke korijene koji ih zbližavaju. Tijekom povijesnog razvoja došlo je do utjecaja susjednih naroda koji su unijeli različitosti u njihovom razvoju. Buduću da je autor rođen i odrastao u Rusiji, a kasnije se doselio u Hrvatsku gdje je i danas živi, asimilirao je značajke jednog i drugog mentaliteta i njihove posebnosti. Spoj ruskog i hrvatskog može biti zanimljiv široj publici. Ciklus "Ruske fraze" pokušava dočarati hrvatskoj publici rusku frazeologiju onako kako nju doživljava autor i one čine većinu izloženih karikatura. Osim ovih, autor obrađuje i druge: Internet i njegov utjecaj na našu svakodnevicu, muško-ženske odnose, kazališni život, ekologiju i druge. Radi u različitim tehnikama: olovke, pastele, tuš na papiru, a u zadnje vrijeme sve više karikatura crta neposredno na računalu.

Naravno, u svemu tome je jako bitna reakcija promatrača koja isto tako otkriva različite aspekte pristupa karikaturi što je i cilj izložbe.

(Iz kataloga izložbe)






ŽIVOTOPIS

Oleg Perčinić rođen je 1951.g. u Ufi gradu na Uralu. Odrastao je i školovao se u Rusiji gdje je završio osnovnu i radiotehničku srednju školu. 1978.g. doselio je u Hrvatsku. Zbog razlike u obrazovnim programima opet je počeo studirati, ovaj put na Elektrotehničkom fakultetu (FER) koji je završio 1981. Radio je kao inženjer tvornice V. Bagat, na FER-u u Zagrebu gdje je i magistrirao 1989. Od 1992. godine radio je na Državnom hidrometeorološkom zavodu u svojstvu inženjera informatike kao voditelj odjela informatike i veza.

Godine 2016. je umirovljen i od tada se intenzivnije bavi karikaturom i fotografijom.













 
 
Copyright © 2001-2019 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor