Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna







IZLOŽBA KARIKATURA OSJEČKIH KARIKATURISTA U GALERIJI WALDINGER

Uspomena na vrijeme kada smo karikature gledali u novinama


U Galeriji Waldinger u osječkoj Tvrđi u petak navečer otvorena je izložba karikatura na kojoj su predstavljeni radovi uglednih osječkih karikaturista Miodraga Vladetića, Miroslava Gerenčera, Krunoslava Silija, Ratka Žaje, Roka Idžojtića i pokojnog Tomislava Dušanića.






S otvorenja izložbe osječkih karikaturista u galeriji Waldinger. S lijeva na desno: Andrijana Katava, Kruno Sili, Miroslav Gerenčer-Gero, Miodrag Vladetić-Mac, Ratko Žaja i Roko Idžojtić.




Miroslav Gerenčer Gero



Izložbu pod nazivom „karikARTura“ organizirali su studenti Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera pod vodstvom doc. art. Anđelka Mrkonjića. Bio je to njihov završni projekt u sklopu stručne radionice Menadžment muzeja i izložbi.




Roko Idžojtić



O izložbi, karikaturistima i karikaturi govorili su Ljerka Hedl, voditeljica Odjela za kulturu osječke Gradske uprave, Andrijana Katava, u ime organizacijskog tima, doc. art. Anđelko Mrkonjić, Miodrag Vladetić, karikaturist, i osječki dogradonačelnik Vladimir Ham. Govornici su posebno istaknuli uspjeh Miroslava Gerenčera, dobitnika brojnih uglednih međunarodnih nagrada. Docent Mrkonjić sa žaljenjem je ustvrdio kako je karikatura netragom nestala iz novina kao svog prirodnog okruženja, a dogradonačelnik Ham je izložbu stavio u kontekst osječke kandidature za europsku prijestolnicu kulture.

Tijekom otvorenja izložbe i domjenka koji je uslijedio, mladi osječki student treće godine Umjetničke akademije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izrađivao je karikature sretnika među posjetiteljima koji su mu zapeli za oko.



Pogledaj snimku s izložbe:

https://www.youtube.com/watch?v=OSZVIVPvHr0




Miodrag Vladetić Mac




Krunoslav Sili



 
 
Copyright © 2001-2015 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor