Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









OSKARfest - OSOR
07.07. – 25.10.2019.


11. međunarodna izložba karikatura OSKARfest održana je u Društvenom domu u Osoru (otok Cres, Grad Mali Lošinj) od 7. srpnja do 25. listopada 2019. godine.

Sudjelovalo je 220 autora/ica iz Hrvatske i 44 zemlje svijeta s po jednim radom na temu PROMET NA PUSTOM OTOKU.

Žiri publike (1.615 posjetitelja - glasača) odabrao je najbolje karikature:

1. Ciro d'Oriano, Italija
2. Ali Ronaghian, Iran
3. Oleg Perčinić, Hrvatska
. . .
6. Ana Gezi, Hrvatska
. . .




Oleg Perčinić, treća nagrada, OSOR 2019



Ana Gezi, šesto mjesto, OSOR 2019


Međunarodna izložba karikatura OSKARfest u Osoru 2019.

Već jedanaest godina održava se Međunarodna izložba karikatura OSKARfest u Društvenom domu u Osoru (otok Cres, Grad Mali Lošinj), s temom Promet na pustom otoku. Na izložbi je sudjelovalo 220 karikaturista iz Hrvatske i četrdesetak zemalja svijeta.

Pusti otok uzet je, kako tumači osnivač i voditelj OSKARfesta Dado Kovačević (i sam karikaturist), za stalnu temu festivala kao karikaturistički standard, slovo A u abecedi karikature. Ono što se drugima čini kao preuska tema, to karikaturistima omogućava vrlo sažeto iznošenje problema, simbolično i slikovno prepoznatljivo isticanje gluposti i apsurda, ili stvaranje šala na račun ljudskog ponašanja, jer je riječ o karikaturama bez riječi. A po sebi je razumljivo da je karikatura bez riječi višestruko „ubojita“ jer se predstavlja publici bez jezičnih barijera, ravnopravno.




Ciro d'Oriano (Italija), prvo mjesto, OSOR 2019


Drugu pak vrstu ravnopravnosti stječu svi gledatelji-posjetitelji izložbe činjenicom da njihov glas doprinosi izboru pobjedničke karikature, a uz brojnu međunarodnu publiku, (radi se o izložbi u jeku turističke sezone i posezone), nema posebnog izbornika. Tu svakako valja pohvaliti entuzijazam autora učesnika koji se rado odazivaju na ovaj festival, koji je jedan od rijetkih bez nagrade za pobjednike. Nagrade, u vidu razglednice, karikature, kataloga ili majice dobivaju posjetitelji izložbe - glasači. Prema ocjeni voditelja, a tu se slažu i ostali znalci koji prate festival, oko 2000 glasača svake godine odabere kao najbolju doista kvalitetnu i uspješnu karikaturu, gotovo da se taj demokratski izbor poklapa s profesionalnim.

„Ulazak“ na festival koncipiran je po ključu likovne i humorne kvalitete, pa ne isključuje niti malodobnu djecu, koja se koji puta zateknu kao autori. Ove godine to je karikatura 12-godišnje Amerikanke. Festival podupiru Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica grada, Jadranka kampovi, Hrvatsko društvo karikaturista te brojni prijatelji i posjetitelji. Izložba je otvorena od početka srpnja do kraja listopada svake godine, čime doprinosi kulturnim sadržajima potrebnim za produženje sezone na Cresu i Lošinju. Osor je, naime, gradić koji povezuje ta dva otoka, a karikaturisti Oto Reisinger i Alojz Ševčik bili su osorski trajni „furešti“, pa se nekako i na njih „oslanja“ festival karikature.

Branka Hlevnjak




Ali Ronaghian (Iran), drugo mjesto, OSOR 2019


Tema / Topic 12. OSKARfesta 2020

KOMUNIKACIJE NA PUSTOM OTOKU # poruka u boci, internet, društvene mreže, (mobilni) telefon, radio, televizija, pošta, novine...

COMMUNICATIONS ON A DESERT ISLAND # Message in a bottle, Internet, social networks, (mobile) phone, radio, television, mail, newspapers...




 
 
Copyright © 2001-2020 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor