Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









Ivan PAHERNIK:
NISMO ZASLUŽILI OVAJ LIJEPI PLANET





Izložba grafičko-pjesničkih listova Ivana Pahernika "Nismo zaslužili ovaj lijepi planet", kojom taj grafičar, karikaturist, pjesnik i prozaik obilježava 65 godina umjetničkog stvaranja, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH. Predstavljeno je 30-tak radova, grafičko-pjesničkih listova prevedenih na šest jezika, objedinjenih naslovom kojim se autor, ocijenila je kustosica izložbe Branka Hlevnjak, "vrlo izravno i ogorčeno" obraća javnosti.





Po njezinim riječima, Pahernik humorom preusmjerava beznađe i plač nad činjenicom da se na globalnoj razini ništa ili premalo poduzima za spas planete Zemlje, na kojoj se hiperprodukcijom i obijesnom potrošnjom gomila smeće. "Ironija i sarkazam pojačavaju poruke suprotstavljajući se hinjenoj ozbiljnosti nedovoljno ili lažno angažiranih društvenih upravitelja svijetom", ustvrdila je podsjećajući na jedan od njegovih haiku stihova - "U rano proljeće prvo su se rascvjetali pupoljci Coca-Cole".








Hlevnjak smatra kako Pahernik ismijava, a time i proziva na javnu osudu činovničko ponašanje navodnih dušobrižnika o prirodi i životinjama. "Dok ozakonjuju stroge zabrane s visokim novčanim kaznama za branje proljetnog cvijeća, gljiva i kestenja, s druge strane nemilice se krče šume i taj se bogati šumski resurs stalno nastoji privatizirati", napomenula je. Ocijenila je kako je i njegova grafičko-pjesnička mapa satiričan izdavački pothvat, s obzirom na to da je na "vrhunski dotjeranim i grafički standardiziranim oblicima kao što ima svaka ozbiljna umjetnička grafičko-pjesnička mapa, posvuda prisutan Pahernikov moćni kritički sarkastični žalac".





Ivan Pahernik (Zagreb, 1938.) završio je srednju grafičku školu, u zadnjoj generaciji litografa, u Zagrebu te radio za tiskarski zavod Ognjen Prica, Orbis i Interpublic, zavod za ekonomsku propagandu publicitet i organizaciju. Bio je i član redakcija Paradoksa, Kerempuha, Čvorka, Paradoksa II i Žalca. Prema njegovim autobiografskim pričama iz knjige "Još Hrvatska ni propala", objavljene 2000. godine, Neven Hitrec je snimio nagrađivani film "Snivaj, zlato moje".

Autor je niza ciklusa karikatura i izlagao je na brojnim skupnim izložbama u svijetu i u Hrvatskoj, te na 15-ak izložbi u Zagrebu, Koprivnici, Samoboru, Rijeci, Ludbregu i Varaždinu.

(Hina)



https://www.tportal.hr/kultura/clanak/otvorena-izlozba-nismo-zasluzili-ovaj-lijepi-planet-foto-20180111/slika-83ddd14a1543c6582eb844d31c118f0a



 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor