Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









SAMOSTALNA IZLOŽBA KARIKATURA:
PETAR PISMESTROVIĆ



U Beogradu u Galeriji '73 otvorena je samostalna izložba karikatura autora Petra Pismestrovića, pod nazivom „Beograd i ja“. Ovom izložbom Pismestrović bilježi vrijeme koje je za nama i osobe iz područja umjetnosti i kulture koje su ga obilježile. Postav izložbe čine karikature najznačajnijih pisaca, glumaca, sportaša, muzičara i drugih javnih osoba, koji su ostavili dubok trag u kulturnom životu i umjetnosti uopće.






Petar Pismestrović je rođen u Sremskoj Mitrovici 3. svibnja 1951. godine. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Prvu karikaturu objavio je 1968. godine u sportskom magazinu „Tempo“, a od 1972. godine radi kao profesionalni karikaturista.

Pored suradnje s više od 60 novina i časopisa, izlagao je svoje radove na 40-tak samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji i Austriji. Sudjelovao je na brojnim izložbama i festivalima karikatura širom svijeta i dobitnik je pet prvih nagrada, dvaput u Tolentinu (Italija), Deva (Rumunjska), Zagrebu, Beogradu i Prištini, kao i druge nagrade u Seulu (Koreja), Tolentinu (Italija), "Excellence Prize" u Tokiju (Japan), te specijalna nagrada u Istanbulu (Turska), Anconi (Italija), Stuttgartu (Njemačka), Sisku itd. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva karikaturista (HDK).






Od 1991. živi u Austriji i radi za Kleine Zeitung (Graz/Klagenfurt). Njegovi radovi su objavljivani u više časopisa i novina, kao što su Nebelspalter (Švicarska), Courier International (Francuska), New York Times (SAD), International Herald Tribune (Francuska), Cicero (Njemačka), da nabrojimo samo neke. Do sada mu je objavljeno ukupno 9 knjiga karikatura, jedna u bivšoj Jugoslaviji i osam u Austriji. Pored vlastitih knjiga, njegove karikature se nalaze i u drugim knjigama.

Član je tri sindikata karikaturista i to Cartoonists & Writers syndicate - New York Times, PolticalCartoons (SAD) i Artizans (Kanada). Pored rada na polju karikature bavi se i ilustracijama knjiga, plakata i dizajnom ploča.






 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor