Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









PREDRAG RAIČEVIĆ
15. IZLOŽBA KARIKATURA U MALOM MIHALJEVCU




Otvorena je 15. izložba karikatura u sklopu humanitarnog adventa u Malom Mihaljevcu. Predstavljeni su radovi Predraga Raičevića.


Izložbu je otvorila predsjednica udruge žena Mali Mihaljevec Kornelija Mesarić koja je predstavila autora i njegovo djelovanje od samog početka pa do danas. Prisutnima se obratio i karikaturist Damir Novak i dodao da mu se ponekad učini da je nivo apsurda i gluposti u našoj realnosti jedino moguće prikazati karikaturom, a to jako dobro radi naš današnji gost Predrag Raičević. Član je izvršnog odbora HDK i godinama važna karika Hrvatske karikature.

- U svom se dosadašnjem radu bavio dizajnom, skoro pa cjelokupnog grafičkog asortimana (osim izrade novčanica, vrijednosnih papira i Covid putovnica). Život pod Covidom -19 ostavit će sigurno tragove na sve nas, zato se držimo one stare izreke „Smijeh je najbolji i svima dostupan lijek“, a Grunf iz Alan Forda izjavljuje da je ovo najbolje vrijeme za studiranje medicine, jer momentalno postoji samo jedna bolest i nekoliko sojeva.





Svoje radove predstavio je karikaturist Predrag Raičević dipl.ing.graf.tehnologije, koji živi i radi u Zagrebu. Prva Predragova karikatura objavljena je u Novom listu sada već davne 1996. To je bio kao neki početak iako je crtao još od ranog djetinjstva, a nešto ozbiljnije, od srednje škole. Tada je želio crtati stripove, no nakon nekoliko godina i odustao, a razlog tome je njegov odgovor: Puno se, brate, mora crtati, a rezultati sporo dolaze... Dodao je da se takav rad tada slabo isplatio (a sumnja da je danas situacija išta bolja) pa je i to bio jedan od razloga što je prešao na kratku formu geg karikature – kaže, em se zezam em lako nacrtam...





U međuvremenu je sazrijevao kao autor - prvenstveno u izražajnom smislu i razvio prepoznatljiv rukopis bez obzira na potpis. A što se tiče potpisa, do prije šest sedam godina radove je potpisivao sa 'ZIG' - to mu je nadimak koji je stekao u srednjoj (ne sjeća se ni kako ni zašto) - pa mu se činilo zgodnim da time označi svoje radove, naročito na samom početku karikaturističkog staža, jer tada baš i nije bio nešto naročito zadovoljan kako su mu radovi izgledali, a opet bili su njegovi, pa kakvi da su...

A onda se pojavio dizajner prezimena ZIGMAN koji je medijski daleko istaknutiji pa da jednog dana ne mora objašnjavati kako i zašto, odlučio se na stilizirano slovo 'R' barem za njega ima valjano objašnjenje, a i djeluje tako u skladu s vremenom.





Prvi ozbiljniji angažman imao je na portalu index.hr. a kasnije na metro-portal.hr... S indexom se razišao jer nakon redizajna portala za njegovu dnevnu rubriku karikature više nije bilo mjesta, a s metro-portalom jer su prestali s isplatama honorara. Doduše, neko im je vrijeme slao radove i dalje, ali nakon nekoliko mjeseci je jednostavno postalo besmisleno.

Danas crta za gušt... i po narudžbi - ali portretne karikature... I na kraju dodaje da se ne žali, doći će i bolja vremena...

MEĐIMURJE, internetski portal




 
 
Copyright © 2001-2021 Hrvatsko društvo karikaturista