Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









FELIX U FRANKFURTU




Ljubitelji karikature okupili su se u srijedu uvečer u prostorijama Generalnog konzulata RH u Frankfurtu na otvorenju izložbe jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista, Srećka Puntarića Felixa. U nazočnosti predstavnika diplomatsko-konzularnog zbora Frankfurta te predstavnika hrvatskih udruga i klubova, izložbu radova najprepoznatljivijeg hrvatskog karikaturiste kojeg posredstvom Felixa u Večernjem listu čitaju stotine tisuća ljudi, otvorio je generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak u nazočnosti konzulice za kulturu Biserke Lukan.





Duvnjak je istaknuo kako Puntarić svoje radove u najčitanijem hrvatskom dnevniku Večernji list objavljuje od 1995. godine. Surađuje i s europskim humorističnim časopisima Nebelspalter iz Švicarske i Eulenspiegel iz Njemačke. Osim na izložbama u Hrvatskoj, sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalima karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja.





U svom kratkom ali sadržajnom govoru, Srećko Puntarić je kazao kako mu je ovo prva izložba u Frankfurtu te da potom slijedi izložba u Mainzu, gradu prijatelju Zagreba. Istaknuo je kako izložba obuhvaća oko 40 karikatura, od kojih je veći dio objavljena u Večernjem listu. Neke karikature su prevedene na njemački jezik, a neke su vezane i uz sam grad Frankfurt, odnosno na temu su Frankfurta kao bankarske metropole. Među izložbenim karikaturama su se našle i nagrađivane karikature s različitih festivala u Europi i svijetu.





Svojim Felixom već više od 20 godina uveseljava čitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima hrvatske, europske i globalne društvene svakodnevice. Proslavio je 40 godina umjetničkog rada izložbom “Felix u gostima”, koja je bila otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Medijski pokrovitelji izložbe karikatura Srećka Puntarića Felixa u Frankfurtu su Večernji list i Fenix Magazin. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Frankfurt.










 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor