Povratak na naslovnicu
Članovi
Festivali
Povijest HDK
Kolumna



ICO VOLJEVICA

Član Hrvatskog društva karikaturista Ico Voljevica, otac “Grge”, legendarne Večernjakove karikature, jedan od naistaknutijih i najnagrađivanijih naših karikaturista, umro je jučer (29.10.2008.) u Zagrebu nakon duže bolesti.

Ismet Ico Voljevica rođen je 18. srpnja 1922. godine u Mostaru, gimnaziju je polazio u Sarajevu i studirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Već kao student počeo je surađivati u humorističkom tjedniku Kerempuh gdje je tri godine, do 1954., objavljivao karikaturu “Grga Protokol”.


Potom je “Grgu” objavljivao u Globusu i Narodnom listu, a onda je prešao u tadašnji NIŠP Vjesnik gdje je najprije u Vjesniku, a onda od 1. lipnja 1962. godine u Večernjem listu objavljivao popularnog Grgu, bez prekida punih 39 godina.

Stariji čitatelji Večernjeg lista zasigurno se sjećaju te strip-karikature koja je zapravo bila svakodnevni komentar aktualnih zbivanja iz kuta običnog čovjeka, koja je svakodnevno izlazila na posljednjoj stranici. Na radost čitatelja čije je misli pretakao u crtež i koji su pravilu bili poruka vlasti ili kritika vladajućih, Voljevica je Grgu nastavio crtati i u mirovini.

Ico Voljevica u svoje je vrijeme bio, kao što su to danas drugi autori dnevnih karikatura, jedan od najjačih kolumnista Večernjeg lista, posebno cijenjen i omiljen među čitateljima čiji je zastupnik bio cijeloga radnog vijeka. Večernji i Grga bili su zapravo sinonimi, na spomen Grge znalo se da je riječ o Večernjem, a Večernji se čitao od posljednje stranice samo zbog Grge.


Ismet-Ico Voljevica jedan je od najistaknutijih i najnagrađivanijih karikaturista s područja bivše Jugoslavije. Uz ostalo, dobitnik je Grand prixa na Svjetskom festivalu karikature u Montrealu (1974.), te triju nagrada Hrvatskog novinarskog društva (1950., 1965. i 1967.) i nagrade 'Otokar Keršovani' za životno djelo (1980.).

2004.godine Ico Voljevica je primio Priznanje Mladen Bašić Bibi za doprinos i razvitak karikaturalnog stvaralaštva od Hrvatskog društva karikaturista, u kojem je bio član od osnutka Društva 1985.godine.


Na promociji knjige Ico Voljevica: GRGA govorio je i dopredsjednik HDK Davor Trgovčević (2004.god).

Odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (1977.). Dobitnik je Nagrade grada Zagreba (1978.), a primio je i 'Zlatnu plaketu Vjesnika' (1984.).

Posljednji ispraćaj i pokop Ice Voljevice bit će u utorak, 4. studenoga, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.



 
 
Copyright © 2001-2008 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor