Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









GRGA 70
Predstavljanje knjige Grga 70 godina, Ico Voljevica








Predstavljanje knjige Grga 70 godina, Ice Voljevice održano je 7.prosinca 2018. na lokaciji Galleria, Trg Drage Iblera 10, u sklopu Velike adventske knjižare.

Na predstavljanju knjige o Grgi Ice Voljevice i satiri nekad i danas, govorili su: Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, Boris Rašeta, novinar, Nik Titanik, karikaturist, Davor Trgovčević, karikaturist, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista i Borna Sor, satirist.





Ico Voljevica je 1950. osmislio Grgu Protokola za satirički časopis Kerempuh, a nakon ukidanja Kerempuha Grga se preselio u Narodni list 1955. pa 1962. u Večernji list u kojem je svakodnevno izlazio sve do kraja 2000. godine.



Na predstavljanju knjige Nik Titanik, Borna Sor, voditelj razgovora, Frano Dulibić, Davor Trgovčević i Boris Rašeta





Od prvog Grge Ico Voljevica (Mostar, 18. 7. 1922. – Zagreb, 30. 10. 2008.) stvara likovni koncept koji karakterizira jednostavnost i jasnoća poruke. Od glavnog lika i njegovih sugovornika do prostora u kojem se nalaze, sve je pojednostavljeno stilizacijom koja vidljivu stvarnost svodi na elementarne činjenice. Likovna jednostavnost Grge na simboličkoj razini postiže prije svega laku čitljivost kao i poistovjećivanje svakog građanina s Grginim reakcijama na tadašnja zbivanja. Brojni čitatelji desetljećima su započinjali s čitanjem Večernjeg lista od njegove posljednje stranice na kojoj se nalazio tada iznimno popularni Grga. Takvu vrstu popularnosti crtanog lika danas nije moguće usporediti niti s jednim sličnim jer u doba kada tiskane novine imaju izuzetno niske naklade, a fragmentiranost interneta onemogućava okupljanje raznorodne publike oko jednog autorski osmišljenog likovnog fenomena, oni više ne postoje.

Frano Dulibić, iz predgovora knjige)







„NARODNI LIST“ (1956.)




 
 
Copyright © 2001-2018 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor