Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna





19. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA ZAGREB 2014

Otvorenje izložbe karikatura održano je u utorak 10.lipnja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu




Nakon nedavno uspješno održane izložbe karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista u Beču, društvo nastavlja s intenzivnim radom i izložbenim aktivnostima pa je u utorak 10.lipnja otvorilo tradicionalnu međunarodnu izložbu karikature ZAGREB 2014 na temu IZUMI KROZ POVIJEST.



Predsjednik HDK Davorin Trgovčević otvara izložbu


Izložba je otvorena u prisutnosti velikog broja uzvanika, a o izložbi i dodjeljenim nagradama govorili su predsjednik HDK Davorin Trgovčević i predsjednik Ocjenjivačkog suda Frano Dulibić, koji je uručio treću nagradu Josipu Kovačeviću.

Međunarodna izložba karikatura je i ove godine postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru Klovićevih dvora gdje je predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova (od 536 pristiglih), koje je poslalo 248 karikaturista iz 51 zemlje svijeta.



Zdenko Puhin i Ivan Haramija

Predgovor u katalogu napisao je veteran hrvatske karikature Ivan Haramija i govori o drugačijem pogledu na razne izume kroz povijest: „ … Hrvat Faust Vrančić bavio se izumom padobrana. S jedne strane ta je sve savršenija krpa poslužila u turističko-sportske svrhe (paraglajderi), a s druge strane kao militaristička desantno sredstvo. Kamena sjekira se od korisne alatke kroz stoljeća pretvorila u moćno sredstvo za odsijecanje nepoćudnih glava (sjetite se svete inkvizicije koja je uz vatrene lomače voljela koristiti i sjekire).

Doktor Guillotin svojedobno je izumio odličan lijek protiv glavobolje koji se pokazao prilično nehumanim jer su kontraindikacije tom lijeku pokazale da su tako liječene glave popraćene obilnom količinom krvi završavale u košarama za smeće…“



Ova izložba kao i sve druge izložbene aktivnosti HDK između ostalog imaju za cilj ublažavanje kroničnog nedostatka karikature u većini hrvatskih tiskovina što je u potpunoj suprotnosti sa ugledom koji hrvatska karikatura i brojni hrvatski karikaturisti imaju u svijetu karikature.





POGLEDAJTE SLIKE Anice MAZURA



 
 
Copyright © 2001-2013 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor