Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









Nakladnik Vedis objavio je album stripova članice HDK Zrinke Ostović pod nazivom "Antijunakinje", a za knjigu je uvodnik napisala Ljubica Heidler. U opisu knjige piše: O mačkama i psima, još malo grintanja, trudnički zapisi, mame i kćeri... a Zrinka kaže “… albumom “Antijunakinje” nisam htjela reći niš pametno ni edukativno….samo malo smijeha i zezancije. Zato mi je valjda ovo moja naj naj draža knjiga :)))) “

Knjiga je presjek Zrinkinog stripovskog rada, prva ljubav… .






Ljubica Heidler: IZ ŽENSKOG UGLA


Gledam Zrinkine stripove i uvijek se uhvatim kako to gledam sa simpatijama i smiješkom. Volim taj tip crteža poput... Wolinskog ali je druge energije i sadržaja. Suptilni crtež, a opet se osjeća jedna čvrstina ruke i duha. Kad sam razmišljala što da napišem, mislila sam da bi to trebao biti neki duhoviti osvrt jer baš mi takve emocije pobuđuje. No, Zrinka je tu duhovitost toliko izrazila u stripu da sve što sam htjela napisati ispada blijedo.

Nikad nisam voljela dijeliti poslove, kad je kreativnost u pitanju, na muške i ženske. Onda sam vremenom shvatila baš u karikaturi i stripu što je dugo bila muška domena, da nešto ne valja. Ne može muškarac reći što mi osjećamo, može samo pretpostavljati. Toliko puta se nisam složila s nekim crtežom, stripom. Nešto nije valjalo. To treba izreći žena. Zrinka je napravila baš to. Sve iz ženskog ugla. Sva zapažanja i proživljavanja. Dobro je i to što ne ide na „prvu loptu“, nego promišljeno radi priču. Priču u kojoj se sve žene prepoznaju. Kad se vozi u autu koji poskakuje i trese se od kamenja po cesti, ona kaže...Neka, ovo je super masaža za celulit! Tipično žensko promišljanje.

Za neke stripove se gotovo može reći i da su mala edukacija. Spominjanje Arhimeda, Columba, Napoleona... sve s karakteristikama tih likova, s duhovitom poantom.

Eto, to je Zrinka, minuciozna u zapažanju svijeta koji je okružuje. S naglašenom sposobnošću razlikovanja bitno od nebitnoga. Kritična, ponekad sarkastična, duhovita i svoja.

Link gdje se knjiga može naručiti:
https://www.stripovi.hr/detalji_proizvoda.90f9f21c0b9a43e8985e02e1bca4e9c0.antijunakinje.aspx








ZRINKA KAO ILUSTRATORICA


U višegodišnjem iskustvu oblikovanja slikovnica, dječjih časopisa, udžbenika, raznih promotivnih materijala i edukativnih projekata, Zrinka posebno ističe autorski projekt “4kids”na kojem s veseljem radi zadnje 3 godine. To su publikacije koje promoviraju edukaciju kroz igru.

Naručitelji su Turističke zajednice, Muzeji, Nacionalni Parkovi i Parkovi prirode. Knjižice funkcioniraju kao interaktivne radne bilježnice, ali i kao originalni suvenir. Za projekt je Zrinka dobila i priznanje Hrvatske turističke zajednice radi promocije hrvatske kulturne i prirodne baštine. Do sada je, zajedno sa suradnicama Valentinom Dominić i Svjetlanom Olujić Tomaić realizirala Senj 4 kids, Brijuni 4 kids, Arheološki muzej 4kids, Biokovo 4kids, Papuk 4kids, Muzej Like 4kids. U pripremi su i nove knjižice, ali i edukativne slikovnice.







Tema koja često zaokuplja Zrinkine radove je poštivanje različitosti i promocija dječjih prava. Slikovnica “Super je bit različit” ušla je u izbor 10 naj slikovnica po izboru odgajatelja (popis razvojno primjerenih slikovnica za djecu). Hrvatski savez slijepih objavio ju je u taktilnom izdanju, za čije objavljivanje je Zrinka preuredila ilustracije i prilagodila ih reljefnom tisku. Njezin interes za oblikovanje prilagođeno slijepim i slabovidnim osobama kulminiralo je u projektu multisenzorskih izložbi u Taktilnoj galeriji Moderne galerije u Zagrebu (6 izložbi prilagođavanja likovnih djela iz fundusa muzeja za osjet dodira slijepih i slabovidnih osoba).

Kako predstaviti djeci osobe s invaliditetom, ali i mnogim drugim temama (poštivanje različitosti) bavi se u velikom projektu na kojem radi već niz godina kao suautorica uz Danka Butorca psihologa Ličko senjske županije. Upravo im je iz tiska izašao didaktički materijal namijenjen vrtićima “Edu mapa”- poštujemo različitosti.







 
 
Copyright © 2001-2016 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor