Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK
Kolumna









IZLOŽBA POLJSKOG KARIKATURISTE
ZYGMUNTA ZARADKIEWICZA




U ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu, otvorena je izložba satiričkih crteža poljskog karikaturista Zygmunta Zaradkiewicza.
Izložbu su zajednički organizirali Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu i Hrvatsko društvo karikaturista.











Zygmunt Zaradkiewicz jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih poljskih karikaturista, iznimnog i bogatog umjetničkog životopisa. Prvu nagradu osvojio je već u debitantskoj 1972. godini, a posljednja u dugom nizu je nedavno osvojena nagrada na iznimno cijenjenom World Press Cartoon festivalu u Portugalu.

Surađivao je i surađuje s brojnim poljskim i inozemnim časopisima i izdavačima, cijenjen kao član žirija na mnogim festivalima karikature i natjecanjima od kojih je dva i sam utemeljio.





Izniman crtački potencijal realizirao je također radeći i ilustracije, grafike, scenografije i druge oblike likovnog izražavanja. Izložba u Zagrebu jedna je u nizu mnogobrojnih samostalnih izložbi koje je postavio u brojnim poljskim, ali i europskim i svjetskim gradovima.

Uz nazočnost samog autora, izložbu su otvorili veleposlanica Republike Poljske gospođa Dagmara Luković i predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davorin Trgovčević.

















 
 
Copyright © 2001-2022 Hrvatsko društvo karikaturista