Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK






IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK i
PREDSTAVLJANJE KNJIGE JANKA BUČARA
„ANEGDOTE I MISLI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA“


Povodom 100 obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, 17. ožujka 2014. godine otvorena je izložba karikatura na temu A.G. Matoš i predstavljena knjiga autora Janka Bučara “Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša u prostorijama HRVATSKE PANEUROPSKE UNIJE, Jurišićeva 1a/I.


Zvonimir Čačić



Izložbu i knjigu predstavili su:
Prof. dr. sc. Pavo Barišić, predsjednik HPEU, Ivan Boždar, književnik, Janko Bučar, autor knjige Nevenka Nekić, prof., dopredsjednica HPEU

Glazbeni okvir: „Momi biserni”, zbor MKD “Ohridski biser”


Oton Antun Reisinger

U prostorijama HRVATSKE PANEUROPSKE UNIJE postavljena je izložba (portret) karikatura članova HDK. Dvorana je bila potpuno popunjena uzvanicima koji su mogli razgledati karikature članova HDK, koje su istovremeno i ilustrirale knjigu: Oton Antun Reisinger, Miroslav Miro Georgijevski, Milan Lekić, Josip Minks, Darko Pavić – Dajka, Davorin Trgovčević, Zdenko Puhin, Tomislav Kaurin, Petar Majić, Ivica Pezo, Zoran Hajko, Branko Meštrović, Dragutin Dado Kovačević, Janko Bučar, Petar Pismestrović, Joško Marušić, Žarko Luetić, Zvonimir Čačić, Nataša Rašović, Frano Cebalo, Srećko Puntarić-Felix, Husein Hanušić-Hule, Damir Novak, Ana Gezi...

Ostali izlagači: Ivan Pahernik, Marko Sirovina, Slavica Baranović Justenberg, Josip Šarić i Ivica Antolčić.


„Karikaturisti su se odazvali da svojim prilozima uveličaju uspomenu na velikog Gustla. Njihove karikature su posebna izložba, a slatko ćemo se nasmijati gledajući karikature Reisingera, Puntarića, samog Bučara i mnogih drugih, do duhovitog Makedonca Miroslava Georgijevskog koji se rado odazvao pozivu Janka Bučara.“ - rekla je književnica Nevenka Nekić prilikom otvaranja izložbe.


Frano Cebalo



KNJIGA


O Antunu Gustavu Matošu napisano je najviše kritičkih osvrta, članka i knjiga od svih hrvatskih književnika. Bez dvojbe Matoš je to i zaslužio, kao i konačno i ovu knjigu Janka Bučara specijaliste za humor i proizvođača humora.

Janko Bučar ne bi bio takav humoristički začinjavac da u ovu knjigu nije uvrstio i svoje anegdote nastale putem do knjige o Matošu.


Joško Marušić Brački

Nevenka Nekić, iz kataloga: „Janko Bučar prepoznaje čiste izvore iz kojih se napaja svaka čestita duša i sve to zna oplemeniti vedrinom koja je prema Gustlu dobila pečat krajolika gdje je rođen. Nije zato jednostavno reći: humor i satira vezuju Gustla i Janka; njih spaja kroz vrijeme i prostor čvrsta i transcendentalna veza rodoljublja koju je svaki od njih dvojice dokazao svojim životom i radom. Zato i danas zvoni gotovo jednakom snagom Gustlov stih:
„I dok je srca, bit će i Kroacije !“




Davor Trgovčević



 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor