Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK






ZVONEC, SINONIM ZA OPSTOJNOST SATIRE I SMIJEHA


Pred prepunom malom dvoranom POU Krapina u četvrtak 27.02. održana je promocija humoristično satiričng lista Zvonec. Uz smijeh, veselje i satiričnu obradu brojnih dogodovšitna, posjetitelji su mogli uživati uz program koji su pripremili članovi istoimenog društva, te tamburašku i folklornu sekciju KUD-a Krapina.




Roko Idžojtić


Ovogodišnja suradnja ZVONECA i Hrvatskog društva karikaturista bila je uspješna, jer na stranicama tog humoristično satiričnog lista mogu se vidjeti karikature naših članova ( Dado Kovačević, Roko Idžojtić, Zdenko Puhin, Damir Novak i Zoran Duniskvarić ). Na promociju Zvoneca pozvani su članovi HDK, a odazvala su se „tri mušketira“ - predsjednik, dopredsjednik i tajnik našeg Društva.


O kvaliteti promocije i domjenka dovoljno govore lica Z. Puhina, D. Trgovčevića i M. Lekića


Uz smijeh i zabavu publika je posebno simpatično primila i dva darivanja. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović dobio je jaja za Poduzetnički inkubator, a župan Željko Kolar dobio je bat i dlijeto za „klesanje“ županijskog proračuna. U završnici promocije sudjelovali je i Limena glazba Špoljari, Petrovsko.




Damir Novak


Zvonec ima dugu tradiciju, jer prvi broj tiskan je prije 105 godina. U svojoj bogatoj povijesti, u ovom humoristično satiričkom listu, na šaljivi se način obrađuju aktualne političke, gospodarske, sportske, a ponajviše one životne teme. Rijetko se dogodi da nešto što spada u anegdote, a dogodilo se u Krapini, ali i diljem Zagorja, ne bude zabilježeno u Zvoncu, jer njegovi urednici svoje “agente” imaju po svuda i uvijek su na izvoru informacija. Dakle, Zvonec i dalje živi u želji da neke ismije, a da druge nasmije. Taj duh šale, potvrđuje i uzrečica da pametni noriju samo jedamput na leto, a bedaki svaki dan. Zato budimo, kako u Zvoncu kažu, na šalu okrenjeni barem u ove predfašničke dane, a to neće biti teško ako pročitate ili u karikaturama izražene vidite vijesti s područja sjeverozapadnog dijela Krapinsko-zagorske županije.

Da se razna hudočinstva mogu jedino pobijediti s onim na smijeh napeljavajućim tekstovima i karikaturama dokaz je Zvonec, jer da ni tak ne bi opstal punih 106 let (Drugi list, takvog karaktera, po starosti u Hrvastkoj.).


Limena glazba Špoljari, Petrovsko oduševila je sudionike promocije Zvoneca




Slike: http://rhzk.hr/70816/vijesti/uz-brojne-goste-odrzana-promocija-zvonca



 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor